Όταν οι γονείς ασκούν πίεση στο μεγαλύτερο παιδί

Συχνά οι γονείς έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας ξεχνώντας ότι είναι παιδί.

Όταν οι γονείς ασκούν πίεση στο μεγαλύτερο παιδί

O μεγαλύτερος αδελφός σκουπίζει τη μύτη της αδελφής του.

Bigstock

Πολύ συχνά οι γονείς λένε στο παιδί τους: « Είσαι τρία χρόνια μεγαλύτερος, άρχισε να φέρεσαι σαν μεγαλύτερος» ή « Έλα τώρα, εσύ είσαι η μεγάλη, κάνε αυτό που σου ζήτησε η αδελφή σου».

Άλλες πάλι φορές ζητούν από τα μεγαλύτερα αδέλφια να προσέχουν τα μικρότερα – σε ορισμένες περιπτώσεις τα μεγάλα δεν θέλουν την επιπλέον ευθύνη, σε άλλες τη θέλουν τόσο πολύ, ώστε να συνεχίσουν να το κάνουν πολύ μετά από όταν τους το ζητήσετε.

Πολλά μεγαλύτερα παιδιά έχουν ύφος αφεντικού απέναντι στα μικρότερα και προσπαθούν να τα πειθαρχήσουν, κάνοντας σαν να είναι ο γονιός τους και όχι ο αδελφός ή η αδελφή τους.

Είναι εύλογο ότι τα μικρότερα παιδιά δεν χαίρονται καθόλου με αυτό.Επιπλέον , το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να νομίζει ότι ορισμένοι κανόνες δεν ισχύουν για εκείνο ή ότι έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τα μικρότερα παιδιά, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολο να τα πειθαρχήσετε. Μια ισορροπία δυνάμεως ανάμεσα στα αδέλφια μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα και εχθρότητα ανάμεσά τους.

«Παρότι μπορεί να μη θέλουμε να φερόμαστε διαφορετικά σε κάθε παιδί , συχνά το κάνουμε – κι όταν το κάνουμε, το παιδί που δεν έχει την εύνοιά μας μπορεί να αισθάνεται ότι δεν τα αγαπάμε και δεν το υπολογίζουμε.Τα συναισθήματα αυτά ενδέχεται να χειροτερέψουν τη συμπεριφορά του συχνά καθώς προσπαθεί να κερδίσει την επιδοκιμασία και την προσοχή σας» , αναφέρει στο βιβλίο της η ψυχολόγος Sarah Ockwell – Smith στο βιβλίο της « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!».

deutero-paidi.jpg

Συχνά το μεγαλύτερο παιδί πιέζεται να συμπεριφέρεται πιο ώριμα για την ηλικία του

Συμβουλές για τη μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ αδελφών στην παιδική ηλικία

  • Μοιράστε τις ευθύνες εξίσου σε έναν τσακωμό ανάμεσα στα δύο αδέρφια. Ακόμα κι αν κάποιος «το ξεκίνησε».

  • Υποβαθμίστε τα συναισθήματα ζήλιας. Μην αντιδράτε υπερβολικά εάν το ένα παιδί εκδηλώνει τάσεις ζήλιας προς το άλλο. Απλώς αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους . Πείτε: «Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ζήλια μερικές φορές».

  • Αποφύγετε τη σύγκριση. Το ένα παιδί πιθανότατα θα είναι καλύτερο στα μαθηματικά από το άλλο. Το μεγαλύτερο παιδί πιθανότατα θα μπορεί πάντα να τρέχει πιο γρήγορα από το μικρότερο παιδί (σε ένα σημείο). Αποφύγετε τη σύγκριση των ικανότητα ή των συμπεριφορών. Απλώς ζητήστε από το παιδί σας να συγκρίνει τον εαυτό του με τις δικές του προηγούμενες ικανότητες, όπως να κοιτάξει εάν βελτιώνει τις δεξιότητές του στο γράψιμο ή εάν σκοράρει περισσότερα γκολ στο παιχνίδι σε σύγκριση με πέρυσι.

  • Παραλείψτε τα αρνητικά ψευδώνυμα.

  • Ποτέ μην αποκαλείτε το παιδί σας με επίθετα που έχουν αρνητικό πρόσημο («τεμπέλης»), το παιδί σας θα το πάρει προσωπικά, και αυτό θα έχει τρομερές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή του.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved