Όταν το μεγαλύτερο παιδί θέλει να φροντίσει το μωρό: Ποια καθήκοντα μπορείτε να του αναθέσετε

Όταν ένα μωρό προστίθεται στην οικογένεια το μεγαλύτερο παιδί, συχνά, θέλει να συμμετέχει φροντίδα του.

Όταν το μεγαλύτερο παιδί θέλει να φροντίσει το μωρό: Ποια καθήκοντα μπορείτε να του αναθέσετε

Το μεγαλύτερό σας παιδί είναι πραγματικά ενθουσιασμένο με την άφιξη του νέου μέλους και θέλει να συμμετάσχει στις οικογενειακές δουλειές και τη φροντίδα του μωρού σαν να είναι μαμά και μπαμπάς. Είναι μια καλή στιγμή να διδάξετε το παιδί σας σχετικά με τις ευθύνες αναθέτοντάς του απλές εργασίες που μπορεί να αναλάβει ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του.

Ηλικία και προσωπικότητα

Ανάλογα με την ηλικία και την προσωπικότητά του, μπορείτε να αξιολογήσετε το είδος των καθηκόντων που μπορεί να αναλάβει με επιτυχία το μεγαλύτερο παιδί ώστε να είναι και για εκείνο μια θετική εμπειρία και όχι μια πιθανή πηγή άγχους και απογοήτευσης στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει. Αν το παιδί σας, για παράδειγμα, είναι ένας μικρός σίφουνας αναθέστε του το καθήκον του διασκεδαστή για το μωρό σας: να κάνει αστείες γκριμάτσες για να γελάσει το μωρό.

Αναθέστε του να σας βοηθήσει σε πράγματα που μπορεί ανάλογα με την ηλικία του και την ικανότητά του να διατηρεί το απαιτούμενο επίπεδο συγκέντρωσης και ενδιαφέροντος για αυτό που πρέπει να κάνει. Τα νήπια, για παράδειγμα, συχνά έχουν την τάση ενώ είναι εξαιρετικά παθιασμένα για ένα πράγμα να το ξεχνούν μέσα στα επόμενα 10 λεπτά.

Τι μπορείτε να του αναθέσετε

Εδώ είναι μερικές ιδέες απλών καθηκόντων στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν τα μεγαλύτερα παιδιά σας.

Αλλαγή πάνας: Μπορεί να σας φέρει τα μαντηλάκια και τη νέα πάνα ή ακόμα και να βάλει κάποια κρέμα στα δερματικά εξανθήματα του μωρού.

Τάισμα: Όταν ταΐζετε το μωρό μπορείτε να καθίσετε άνετα μαζί και να του δείξετε πώς να κρατάει το μπουκάλι ή αν θηλάζετε να εξηγήσετε τον κατάλληλο τρόπο για να λικνίσει το μωρό στην αγκαλιά του. Όταν το μωρό σας αρχίσει να τρώει μπορείτε να δείξετε στα άλλα παιδιά σας πώς να το ταΐσουν ή να τους ζητήσετε να πολτοποιήσουν με ένα πιρούνι μαλακά φρούτα όπως μπανάνες ή αβοκάντο.

Απλές εργασίες: Μερικές φορές οι απλές εργασίες είναι αρκετές για να βεβαιωθεί το παιδί σας ότι το συμπεριλαμβάνεται στη ρουτίνα της νέας ζωής που έχει έρθει στο σπίτι όπως να του ζητήσετε να σας φέρει την πιπίλα ή την κουβέρτα ή να κρατά το μωρό απασχολημένο κατά την προετοιμασία του δείπνου.

Ύπνος: Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν στο μπάνιο του μωρού ή να του τραγουδήσουν ένα νανούρισμα και φυσικά να του δώσουν μια ωραία αγκαλιά και ένα φιλί πριν τον ύπνο.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τα παιδιά που εμπλέκονται στη ρουτίνα της φροντίδας του μικρού αδελφού ή αδελφής. Τα παιδιά θέλουν να βοηθούν τους γονείς τους επειδή τα κάνει να νιώθουν σημαντικά και η εμπειρία αυτή τα βοηθά να αναπτύξουν ένα αίσθημα ευθύνης που τα κάνει να αισθάνονται πολύτιμα. Μπορεί επίσης να τους διδάξει να αντιμετωπίζουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες ως κάτι θετικό, κάτι που φέρνει κοντά όλα τα μέλη της οικογένειας και που κάνει τα παιδιά να αισθάνονται μέλη μιας μεγάλης ομάδας που βοηθά ο ένας τον άλλον.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved