Το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού: Τι είναι και ποια τα χαρακτηριστικά

  • Τι είναι το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού
  • Έχουν όλα τα μεσαία παιδιά, το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού;
  • Το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού: Συμπτώματα και ενδείξεις
Το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού: Τι είναι και ποια τα χαρακτηριστικά

Για χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι τα μεσαία παιδιά δεν λαμβάνουν την ίδια προσοχή και φροντίδα σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού.

Τι είναι το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού

Το σύνδρομο του δεύτερου ή του μεσαίου παιδιού περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο (δηλαδή και το μεσαίο) παιδί μίας οικογένειας επηρεάζεται από την παρουσία των αδερφών του. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει όταν οι γονείς καλομαθαίνουν και παραχαϊδεύουν το μικρότερο παιδί της οικογένειας ή όταν δίνουν όλες τις ευθύνες στο μεγαλύτερο παιδί, με αποτέλεσμα το μεσαίο παιδί να λαμβάνει λιγότερη φροντίδα και λιγότερες ευθύνες.

Ο ψυχολόγος Kevin Leman στο βιβλίο The Birth Order Book ισχυρίζεται ότι όταν ένα παιδί είναι το μεσαίο ανάμεσα σε δύο αδέρφια ή όταν δεν του δίνεται η προσοχή που θέλει, υποφέρει, συναίσθημα που σπάνια εκφράζεται με λόγια, αλλά αντιθέτως το δείχνει με τη συμπεριφορά του.

Έχουν όλα τα μεσαία παιδιά, το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού;

Όχι, δεν έχουν όλα τα παιδιά το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού. Ωστόσο η αδυναμία ενός γονιού στο μεγαλύτερο ή το μικρότερο παιδί, αυξάνει τις πιθανότητες του συνδρόμου. Αντιθέτως, σε ένα σπίτι όπου οι γονείς αφουγκράζονται τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά, δεν κάνουν συγκρίσεις και συμπεριφέρονται σε όλα τα μέλη της οικογένειας δίκαια, οι πιθανότητες του συνδρόμου είναι λιγότερες.

sundromo mesaiou paidiou 2

Το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού: Συμπτώματα και ενδείξεις

Χαμηλή αυτοπεποίθηση και ζήλια

Η σύγκριση με το μεγαλύτερο παιδί, μειώνει την αυτοπεποίθηση του μεσαίου παιδιού και καλλιεργεί συναισθήματα ζήλιας. Για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, αποφύγετε τις συγκρίσεις και να θυμάστε να αφιερώνετε χρόνο και στα δύο παιδιά.

Χωρίς κατεύθυνση

Τα μεσαία παιδιά είναι πιθανό να χάσουν την κατεύθυνσή τους εάν η προσοχή είναι στραμμένη στο μεγαλύτερο ή το μικρότερο παιδί. Αισθάνονται μπερδεμένα και αυτό συχνά επιδρά στις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και τον τρόπο που επικοινωνούν με τους γύρω τους.

Νιώθουν ότι κανένας δεν έχει προσδοκίες από αυτά

Εάν δεν ακούνε συχνά λόγια ενθάρρυνσης, επαίνου και εκτίμησης είναι πιθανό να νιώσουν ότι οι γονείς τους δεν περιμένουν τίποτα από αυτά. Πιθανά νιώθουν ότι δεν είναι καλά σε τίποτα και δεν περιμένουν οι γονείς αλλά και άλλοι άνθρωποι από το κοντινό τους περιβάλλον, να τους αναθέσουν αρμοδιότητες.

Λαχταράει την προσοχή σας

Μπορεί να έχει ξεσπάσματα, να τσακώνεστε, να σας πηγαίνει κόντρα. Είναι και αυτός ένας τρόπος να σας δείξει ότι έχει ανάγκη την προσοχή σας και την αγάπη σας και να σας πει ότι δεν παίρνει όσο θα ήθελε. Αντίστοιχα μπορεί να ζητάει πολύ συχνά της βοήθειά σας σε καθημερινές δραστηριότητες ή να σας βομβαρδίζει με ερωτήσεις.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved