Όταν η αδελφική αγάπη δεν είναι έτσι όπως θα την περίμενε κανείς

Μια μαμά γράφει για το πώς συμπεριφέρεται ο τετράχρονος γιος της με τον αδερφό του. 

Μία Μαμά
Όταν η αδελφική αγάπη δεν είναι έτσι όπως θα την περίμενε κανείς
Bigstock

Καθώς κρατούσα το μωρό στην αγκαλιά μου, ο τετράχρονος αδερφός του Τόμι, ήρθε ξαφνικά. Χωρίς να έχει συμβεί κάτι, έσφιξε το κεφάλι της στα χέρια του και τη φίλησε. Ήταν πολύ γλυκιά εικόνα. Και ξένη. Το τετράχρονο παιδί μου δεν φιλάει ούτε αγκαλιάζει τον αδερφό του.

Δεν ξαφνιάζομαι εύκολα

Το μεγαλύτερο παιδί μου δεν είναι τρομερά σωματικά επιδεικτικό παιδί, δεν ήταν ποτέ. Αν του το ζητήσω, θα έρθει να καθίσει στην αγκαλιά μου ή θα μου δώσει ένα φιλί, αλλά σπάνια να το κάνει μόνο του. Δεν ήμουν σίγουρη αν για αυτό έφταιγε μόνο αυτός ή μόνο εγώ, μέχρι που απέκτησα τον αδερφό του—τώρα ξέρω πώς είναι να έχεις ένα μωρό στην αγκαλιά σου για συντροφιά.

Spoiler alert: είναι πραγματικά υπέροχο να έχεις αγκαλιά ένα μωρό ξανά

Το μεγαλύτερο παιδί μου είχε δική του προσωπικότητα από την αρχή, ένα πολυάσχολο αντράκι χωρίς πολύ χρόνο για να χουχουλιάσει, και ως ανήσυχο άτομο που είμαι και εγώ η ίδια, το καταλαβαίνω. Το βρίσκω πιο εύκολο να κάνω δουλειές μέσα στο σπίτι, παρά να κάθομαι και να κάνω ένα πράγμα, οπότε ίσως έχει πάρει τη δική μου νευρική ενέργεια.

Επιπλέον, όταν γεννήθηκε ο αδερφός του, ποτέ δεν πίεσα το μεγάλο παιδί να αγκαλιάσει ή να φιλήσει το μικρότερο. Προσπάθησα να είμαι αρκετά ευαίσθητη όταν το μοναχοπαίδι μου έπρεπε ξαφνικά να αρχίσει να μοιράζεται την προσοχή και μου φαινόταν περισσότερο δύσκολο παρά εύκολο να πω πράγματα όπως «Φίλησέ το μωρό!», «Αγκάλιασε τον αδερφό σου!». Πάντα ρωτούσα τον μεγαλύτερο γιο μου αν ήθελε να κρατήσει ή να ταΐσει το μωρό. Μερικές φορές έλεγε ναι και μερικές φορές όχι, και αν έλεγε όχι, δεν ρωτούσα ξανά ούτε προσπάθησα να τον πείσω για το αντίθετο.

Ενώ το φιλί και το αγκάλιασμα θα ήταν συγκινητικό (μια φίλη μου έλεγε πως το αγοράκι της αποκαλούσε την αδερφή του «Γλυκό κορίτσι»), πιστεύω ότι τα αδέρφια έχουν ποικίλα συναισθήματα. Το μωρό λατρεύει τον μεγάλο του αδερφό και όταν έχει τη διάθεση, ο μεγάλος αδερφός ασχολείται μαζί του. Ήταν πάντα ένας τύπος παιδιού που αναζητούσε την προσοχή, αλλά όταν συνειδητοποίησε ότι το αδερφάκι του είναι ένα υπέροχο κοινό για εκείνον, τότε οι δυο τους αρχίζουν να κάνουν ανόητα πράγματα μαζί και να γελούν.

Είναι αξιολάτρευτο, και είναι η εκδοχή της αγκαλιάς και του φιλιού που παίρνω εγώ σαν μαμά- ακόμα κι αν και οι δύο βασικά πετούν φαγητό ο ένας στον άλλο και γελούν.

Περιστασιακά, ο μεγαλύτερος γιος μου χαϊδεύει το μωρό στο κεφάλι.

Είναι επίσης προστατευτικός όταν άλλοι τον κοροϊδεύουν. "Αυτό είναι το μωρό μου!" τον άκουσα να λέει σε άλλα παιδιά. Αλλά αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι ότι ενώ ο μεγαλύτερος γιος μου δεν εκφράζει απαραιτήτως την πολλή αγάπη με αγκαλιές, είναι καλός με τα λόγια και τις πράξεις.

Μερικές φορές, χωρίς προτροπή, το μεγάλο μου παιδί δίνει στον μικρό του αδερφό ένα παιχνίδι, ή του δίνει λίγο γάλα ή του κάνει "κόλλα πέντε". Όταν το μωρό φοβάται έναν δεινόσαυρο που βρυχάται, τρέμει και το κάτω χείλος του μεγαλύτερου γιου μου. Τις προάλλες που είχα το μωρό στο καρότσι τον άκουσα να εξηγεί στον μικρό του αδερφό που ήταν το σχολείο του και σήμερα τον άκουσα να του λέει ανυπομονεί να μεγαλώσει για να παίξουν μαζί.

Ελπίζω σίγουρα αυτά τα δύο αγόρια να μεγαλώσουν ώστε να αρέσουν το ένα στο άλλο. Δεν θέλω να αναγκάσω το μεγαλύτερο παιδί μου και να το κάνω να νιώθει ότι είναι υποχρέωση να κρατά το χέρι του αδερφού του ή να μη θυμώνει όταν το μωρό αρπάζει ένα βιβλίο που διαβάζει.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν βλέπω ότι ο μεγάλος μου γιος χαϊδεύει το μωρό στο κεφάλι, μπορώ να πω στον εαυτό μου ότι είναι μια αληθινή, αυθόρμητη πράξη στοργής και αγάπης... Και μετά τους αγκαλιάζω και τους δύο. Για όσο θα με αφήσουν να το κάνω.

ελεύθερη μετάφραση από mom.com by Claire Zulkey

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved