Επτά κανόνες για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών

Καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει θάλασσα, ήλιος, διασκέδαση και χαλάρωση για τα παιδιά και όλη την οικογένεια.

Επτά κανόνες για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών
Bigstock

Το καλοκαίρι είναι ο ύμνος της παιδικής ηλικίας. Είτε τα παιδιά σας πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο είτε στο γυμνάσιο, είναι αναμφίβολα ενθουσιασμένα για καλοκαιρινό τους διάλειμμα (aka Καλοκαιρινές διακοπές) και χαίρονται που για 2,5 μήνες οι σχολικές τσάντες θα κρυφτούν στις ντουλάπες και οι βουτιές θα μπουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα

Αυτές οι πολύμηνες καλοκαιρινές διακοπές μπορεί επίσης να είναι αγχωτικές για τους γονείς. Πώς δεσμεύουμε τα παιδιά μας και διατηρούμε κάποιο είδος προγράμματος, επιτρέποντάς τους να αποσυμπιέζονται μετά από μια μακρά, συχνά επίπονη, σχολική χρονιά;

Στα περισσότερα σπίτια καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, αμμουδιές, παραλίες και αυτοί οι επτά κανόνες... Οι γονείς ενώ θέλουν τα παιδιά τους να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, επίσης περιμένουν να ακολουθούν και κάποια ενδεικτική ρουτίνα. Ρουτίνα που ίσως βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν ένα νέο χόμπι ή κάποιο ταλέντο που δεν ήξεραν ότι είχαν πριν.

Η μάθηση δεν σταματά όταν σταματούν τα σχολεία

Τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μπορούν να διαβάσουν ενδιαφέρονται βιβλία που θα διαλέξουν μόνα τους, να μάθουν ένα μουσικό όργανο ή να αρχίσουν ένα άθλημα που μέχρι πριν δεν έδειχναν ενδιαφέρον.

Για κάθε ώρα ηλεκτρονικού παιχνιδιού, τα παιδιά χρωστούν μια ώρα για παιχνίδι στην αυλή

Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας περνούν αρκετές ώρες μπροστά από τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια, όμως χρειάζεται να παρακινηθούν για να βγουν έξω να τρέξουν, να κινηθούν και να παίξουν. Και αυτό θα είναι η αμοιβή σας κάθε φορά που το παιδί σας κάθεται για μια ώρα ή παραπάνω μπροστά από την οθόνη. Καλοκαιρινές διακοπές δεν σημαίνει απαραίτητα, χρόνος χωρίς το αγαπημένο τους ηλεκτρονικό παιχνίδι. Απλά θα πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες.

Αν λένε ότι βαριούνται θα προκύπτουν δουλειές

Κάθε φορά που το μικρό σας θα λέει ότι βαριέται, μπορείτε να του πείτε να μαζέψει το δωμάτιό του, να φτιάξει το συρτάρι με τις κάλτσες του ή ακόμη και να φτιάξει το ντουλάπι με τα μπερδεμένα τάπερ. Γιατί καλοκαιρινές διακοπές χωρίς κάποια tasks που θα βάλετε στα παιδιά σας δεν γίνονται.

Το διάβασμα είναι υποχρέωση

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία. Ίσως αν απαιτήσετε να διαβάσουν ένα βιβλίο, να αντιδράσουν και να αρνηθούν. Όμως εξηγήστε τους ότι είναι η μόνη υποχρέωσή τους μέσα στο καλοκαίρι. Ζητήστε τους να διαλέξουν ένα βιβλίο και ορίστε (ανάλογα το μέγεθος) πόσα κεφάλαια θα διαβάζουν την ημέρα. Αν πρόκειται για μικρό βιβλίο, προμηθευτείτε ένα ακόμη. Αν όμως, το βιβλίο που θα διαλέξουν έχει πολλά και μεγάλα κεφάλαια, τότε είναι αρκετό για να το διαβάσουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Πριν ζητήσουν μια χάρη, πρέπει να κάνουν κάτι που θα τους ζητηθεί

Αν στις καλοκαιρινές τους διακοπές θέλουν να πάνε το απόγευμα στους φίλους τους, θα πρέπει να στρώσουν το κρεβάτι και να μαζέψουν τα πεταμένα παιχνίδια. Για κάθε χάρη που θα ζητούν τα παιδιά σας, βρείτε και μια δουλειά που μπορούν να κάνουν.

Δεν υπάρχει το κοιμάμαι όλη μέρα ή το κοιμάμαι αργά το βράδυ

Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ένα σχετικό πρόγραμμα ακόμη και το καλοκαίρι. Εντάξει, είπαμε ότι δεν θα έχουν πρωινό ξύπνημα αλλά δεν γίνεται να κοιμούνται μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Πείτε τους ότι στις 9 με 9.30 θα τα ξυπνάτε και ότι στις 11 με 11.30 το βράδυ θα πρέπει να κοιμούνται.

Θα βρω χρόνο για εσένα αν βρεις χρόνο για εμένα

Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλο. Διοργανώστε βραδιές ταινιών, κάντε μια βόλτα μαζί το απόγευμα, παίξτε επιτραπέζια, μπουγέλο και γενικότερα αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved