Τα εγγόνια μου είναι η αφορμή που ζω ξανά από την αρχή

Στην περίπτωση της Βέτας Πετράκη ισχύει αυτό που λέει και ο σοφός λαός «Του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου» και με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει το Mothersblog για τη γιορτή της Μητέρας, αποφάσισε να μας γράψει για όλα εκείνα τα συναισθήματα μιας γιαγιάς.

Μία Μαμά
Τα εγγόνια μου είναι η αφορμή που ζω ξανά από την αρχή

Κάποτε ήμουν και εγώ εγγονή που άκουγε την γιαγιά της να λέει την φράση, «Του παιδιού μου το παιδί είναι δύο φορές παιδί μου», και εγώ το άκουγα αδιάφορα και το προσπερνούσα...

Και τα χρόνια κύλησαν ώσπου έγινα και εγώ μαμά. Ξέρεις, αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα (για ένα κορίτσι) που δεν μπορεί κανείς να περιγράψει. Αλλάζει όλη σου η ζωή, γίνεσαι μια ομπρέλα φροντίδας, αγάπης και προστασίας για αυτό το αγγελούδι που έφερες στον κόσμο και νιώθεις ότι είναι όλο δικό σου!

Και τα χρόνια περνάνε γρήγορα παρασύροντάς σε στις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, στο σπίτι, τα παιδιά, τα σχολεία και διάφορες άλλες δουλειές τόσο γρήγορα που δεν τα καταλαβαίνεις... Και μία μέρα συνειδητοποιείς ότι η ζωή σου αρχίζει να μπαίνει στο περιθώριο, τα παιδιά σου έχουν πλέον τις δικές τους οικογένειες και τότε ξαφνικά έρχεται μια νέα αλλαγή της ζωής σου και ξανά ζεις στιγμές πρωτόγνωρες όταν αντικρίζεις πλέον το πρώτο σου εγγόνι και μετέπειτα όλα τα άλλα εγγονάκια που έρχονται το ένα μετά το άλλο και σου γεμίζουν την ζωή με χαρά και ενέργεια.

Αποκτάς νέο νόημα...

mia giagia grafei 1

Έχεις να δώσεις πάλι πολλή αγάπη, φροντίδα, προστασία σε αυτά τα γλυκά αθώα πλασματακια. Θα τα κρατήσεις τρυφερά στην αγκαλιά σου, θα τα ταΐσεις, θα παίξεις μαζί τους, θα ξαναγίνεις και εσύ παιδί κάποιες φορές. Θα τους διαβάσεις παραμύθια, θα τους διηγηθείς παλιές ιστορίες από την ζωή σου και από τότε που και η γιαγιά κάποτε ήταν μικρούλα, και θα τα νανουρίσεις έως ότου γλυκά τα πάρει ο ύπνος.

Θα τα χαϊδέψεις τρυφερά, θα τους δώσεις παραπάνω λιχουδιές, κρυφά από την μαμά (είναι άλλωστε το μυστικό σας), θα τους κάνεις όλα τα χατίρια και αυτό γιατί πολύ απλά γιατί ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΘΕΊΣ ΤΊΠΟΤΑ!!! Τα αγαπάς πάνω από κάθε τι και συχνά γίνεται υπερβολική αυτή η αγάπη, ξεχνώντας ότι δεν είσαι η μαμά τους αλλά η γιαγιά τους. Είναι όμως τα μικρά σου πλασματακια. Ακόμα και όταν μεγαλώσουν, πάλι για σένα θα είναι τα μωρά σου.

Ζεις τη μητρότητα για δεύτερη φορά

mia giagia grafei 2

Η ζωή σου αποκτά άλλο νόημα όταν γίνεσαι γιαγιά γιατί πολύ απλά, ζεις τη μητρότητα για δεύτερη φορά και έχεις να προσφέρεις πάλι φροντίδα και αγάπη, πνευματικά και υλικά αγαθά στα νέα σου παιδιά.

Έως ότου και αυτά μεγαλώσουν και έρθει η στιγμή που δεν θα χρειάζονται τα παραμύθια και τις ιστορίες σου, ούτε τα παιχνίδια, ούτε το Λουνα Παρκ, ούτε τις βόλτες στην παραλία, τα δώρα και το ζεστό καλαμπόκι!

Θα έρθει η στιγμή που θα αποκτήσουν την δική τους ζωή και την δική τους οικογένεια και κάποια στιγμή και αυτά με τη σειρά τους, θα καταλάβουν πραγματικά τι σημαίνει η φράση «Του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου», γιατί ένας κύκλος είναι η ζωή!

Συνοψίζοντας λοιπόν σε 10 λέξεις τι σημαίνει να είσαι γιαγιά και να φροντίζεις τα παιδιά των παιδιών σου; Σημαίνει:

Αγάπη, χαρά, φροντίδα, συμβουλές, ιστορίες, παραμύθια, παιχνίδια, ευτυχία, ισορροπία, ευθύνη.

Μια γιαγιά

Περισσότερα άρθρα για τη Γιορτή της Μητέρας δείτε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved