Κι όμως πρέπει να αγκαλιάζεις τα παιδιά σου, ακόμα κι όταν σε θυμώνουν

Οι παρακάτω συμβουλές της Dr. Azine Graff στο Mother.ly είναι πραγματικά χρήσιμες για κάθε μαμά εκεί έξω!

Μία Μαμά
Κι όμως πρέπει να αγκαλιάζεις τα παιδιά σου, ακόμα κι όταν σε θυμώνουν

«Είναι πραγματικά δύσκολο να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας όταν υπερβάλλουν με την συμπεριφορά τους. Υπάρχει ένας φόβος ότι θα επαναλάβουν αυτή τη συμπεριφορά, οπότε επιλέγουμε να τα τιμωρούμε και να τους παίρνουμε τα παιχνίδια.

Σκέψου όμως, τις ημέρες που ήταν δύσκολες και τσακώθηκες με τον σύντροφό σου χωρίς να συμβαίνει πραγματικά κάτι, ενώ απλώς ήθελες να διώξεις το στρες με μια αγκαλιά του.

Ζήτησες μια αγκαλιά; Εάν ναι, είναι πραγματικά φανταστικό που επικοινωνείτε τόσο ανοιχτά με τον σύντροφό σου. Εάν όχι, σκέψου το γιατί. Ίσως αυτό που χρειαζόσουν να μην το σκέφτηκες καν. Ίσως βρισκόσουν σε μια ένταση και δεν μπορούσες καν να καταλάβεις πόσο καλό θα σου έκανε μια αγκαλιά.

Όταν βρισκόμαστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου η ένταση και ο συναισθηματισμός δε μας αφήνουν να σκεφτούμε καθαρά, είναι απόλυτα λογικό να μην ξεσπάμε με αγκαλιές. Τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζητήσουν μια αγκαλιά όταν τα μαλώνουμε, όπως εμείς οι ίδιες δεν μπορούμε να τη ζητήσουμε από τον σύντροφό μας.

Ως ενήλικες, έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε κάποια θέματα με τη λεκτική επικοινωνία και κάποια άλλα με τη στάση μας. Πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε να μένουμε ήρεμοι και να σκεφτόμαστε καθαρά όλους τους θετικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

Όταν προσφέρεις μια αγκαλιά ή μια επιβεβαίωση στο παιδί σου, δεν υποστηρίζεις ότι αυτό που έκανε ήταν σωστό, απλώς το βοηθάς να ηρεμίσει και να ακούσει αυτά που έχεις να πεις με μεγαλύτερη προσοχή.

Εάν η αγκαλιά σου φαίνεται κάτι «υπερβολικό», οι παρακάτω εναλλακτικές θα βοηθήσουν σίγουρα την κατάσταση:

«Σημαίνεις τα πάντα για εμένα».

«Θα σ’ αγαπάω ό,τι κι αν συμβεί».

«Βλέπω ότι ακόμη μαθαίνεις και θέλω να σε βοηθήσω».

«Δεν είσαι μόνος σου».

«Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι για εσένα αυτό».

«Δέχομαι τα συναισθήματά σου».

«Τα συναισθήματά σου δεν ορίζουν αυτό που είσαι».

«Δεν σε ορίζουν τα λάθη σου».

«Θέλω να σε βοηθήσω να μάθεις νέους τρόπους να διαχειρίζεσαι κάποια πράγματα».

«Μπορείς να βασιστείς πάνω μου».

Τα παιδιά μας χρειάζονται την επιβεβαίωσή μας στο ότι δεν είναι «κακά», ακόμη κι όταν υπερβάλλουν με τη συμπεριφορά τους. Χρειάζονται τη σωστή αντιμετώπιση από εμάς για αυτό που έκαναν και όχι για την κακή τους διαχείριση του θέματος, ώστε να μην ξεσπάσουν έτσι την επόμενη φορά.

Οι αλλαγές που κάνουμε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικές. Χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τα μικρά μας με ανοιχτό μυαλό και λογικές προτάσεις. Η ένταση δεν βοήθησε ποτέ καμία οικογένεια να ξεπεράσει κάτι.

Οπότε πάρε μια βαθιά ανάσα, μίλησε σε κάποιον που εμπιστεύεσαι και μη ξεχνάς να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου πριν από όλους. Το να είσαι γονιός είναι ένα μεγάλο ταξίδι και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Όταν το παιδί μου κλαίει πρέπει να το πάρω αγκαλιά;

Ποια είναι η πρώτη έκφραση αγάπης που βιώνει ένα νεογέννητο;

«Να ευχαριστιέστε την κάθε μέρα με τα παιδιά σας» - Πόσες φορές δεν ακούσατε αυτή τη συμβουλή;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved