Όταν το παιδί μου κλαίει πρέπει να το πάρω αγκαλιά;

Το κλάμα ενός μωρού για μια μαμά αμέσως ξυπνάει το ένστικτό της.

Όταν το παιδί μου κλαίει πρέπει να το πάρω αγκαλιά;

Πάντοτε όταν ακούμε το μωρό μας να κλαίει ανησυχούμε και θέλουμε αμέσως να το πάρουμε αγκαλιά να το καθησυχάσουμε. Άλλες φορές όμως προβληματιζόμαστε και δε ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Κι αν το κακομάθω; Αναρωτιούνται πολλές μαμάδες.

Κλάμα το μέσο επικοινωνίας του βρέφους

Το κλάμα ως γνωστόν είναι ο τρόπος που επικοινωνούν τα μωρά με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Από τους πρώτους μήνες της ζωής αποτελεί το κυριότερο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας του μωρού με τους άλλους. Μέσα από το κλάμα μπορεί να εκφράσει πλήθος αναγκών όπως την πείνα, τη δίψα, την ανάγκη για αλλαγή πάνας, την κούραση, την ανία, τον πόνο αλλά και την ανάγκη για αγκαλιά.

Να το πάρω αμέσως αγκαλιά ή θα το κακομάθω;

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα συχνό ερώτημα που εκφράζουν οι νέες μητέρες. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλαίει ένα βρέφος είναι πολλοί. Μπορούμε να το χαϊδέψουμε απαλά στην πλάτη για να του δείξουμε ότι είμαστε κοντά του. Αν δούμε ότι συνεχίζει τότε το παίρνουμε αγκαλιά, ώστε να νιώσει άμεσα ανακούφιση και ασφάλεια. Αυτά είναι ενδεικτικά και η κάθε μαμά θα πρέπει να τα προσαρμόσει στη σχέση της με το παιδί της.

Η γνώμη του ειδικού

Θα πρέπει να διασαφηνιστεί ότι άλλο δίνω λίγο χρόνο στο μωρό να αυτορρυθμιστεί, να ελέγξει δηλαδή τα συναισθήματά του και άλλα το αφήνω να κλαίει. Οι γονείς οφείλουν να είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι ώστε να ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους, καθώς ακόμη κι ένα μωρό μπορεί να βιώσει ανασφάλεια ή ακόμη και απόρριψη από τα σημαντικά πρόσωπα γύρω του. Η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού καλλιεργείται καθημερινά και είναι πολύ σημαντική για τη συνολική ανάπτυξη βρέφους

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved