Πράγματα που εύχομαι να γνώριζα πριν το παιδί μου διαγνωστεί με αυτισμό

Εύχομαι μόνο να μου είχε πει κάποιος ότι θα βρίσκαμε τα πατήματά μας και ότι θα είχαμε υποστήριξη.

Πράγματα που εύχομαι να γνώριζα πριν το παιδί μου διαγνωστεί με αυτισμό

Μαμά και κόρη διαβάζουν ένα βιβλίο

Bigstock

Ξενυχτάτε; Γκουγκλάρετε νευρικά «σημάδια αυτισμού στα παιδιά;», στον υπολογιστή σας; Ή ίσως ήδη έχετε τη διάγνωση του παιδιού σας και θέλετε να μάθετε περισσότερα. Ίσως δεν ξέρετε τίποτε για το πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτισμό. Και σας νιώθω.

Ο Αυτισμός, μπορεί να σας ξεγελάσει επειδή υπάρχει και εκείνη η περίοδος «του αγνώστου». Αλλά όπως και στις άλλες περιπτώσεις, ένα νεογέννητο δεν μπορεί να διαγνωστεί με αυτισμό. Την περίοδο που ο γιος μου ήταν νεογέννητο έως την ηλικία των τριών ετών, ήταν μοναχικός και κλειστός στον εαυτό του.

Το να παρευρεθεί σε μεγάλες εκδηλώσεις και γιορτές ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον, αλλά ένιωθα ότι έπρεπε να πάμε. Υποτίθεται ότι έπρεπε να συμπεριφέρεται φυσιολογικά όμως δυσκολευόταν πολύ και εγώ δεν είχα κοντά μου κανέναν με μια κοινή εμπειρία και αυτό με έκανε να νιώθω φόβο και μοναξιά.

Ευτυχώς, είχα είχα τις φίλες μου που, αν και δεν βίωναν το ίδιο πράγμα, στήριξαν εμένα και τον γιο μου με τον πιο στοργικό τρόπο. Χωρίς αυτές, το ταξίδι μου θα ήταν πολύ πιο δύσκολο. Μακάρι να μπορούσε κάποιος να μου πει ότι θα βρίσκαμε τη θέση μας, θα μας υποστήριζαν και ότι ο γιος μου θα άνθιζε —έτσι όπως ήταν γραφτό να γίνει. Μόλις βρείτε τους ανθρώπους που θα σας στηρίξουν είναι πολύ πιο εύκολο να δείτε τα πάντα με θετικό τρόπο. Το γράφω τώρα για να ενθαρρύνω τους γονείς που βρίσκονται στη θέση που βρισκόμουν εγώ πριν μερικά χρόνια.

Μαμά κρατά στην αγκαλιά της τον γιο της

Bigstock

Πράγματα που εύχομαι να γνώριζα όταν το παιδί μου διαγνώστηκε με αυτισμό

1. Το ταξίδι είναι διαφορετικό

Σίγουρα η κάθε περίπτωση παιδιού είναι διαφορετική όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει κάτι κοινό: οι δύσκολες στιγμές. Για εμένα, η πιο δύσκολη στιγμή ήταν τα τρία πρώτα χρόνια. Δεν ήξερα τι συμβαίνει. Αναρωτιόμουν, προσπαθούσα να μαντέψω, δεχόμουν συμβουλές από ανθρώπους που δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το τι μου έλεγαν να κάνω. Όλα ήταν απλά πάρα πολλά για εμένα. Για εσάς οι δύσκολες στιγμές μπορεί να είναι κάτι άλλο.

2. Θα γνωρίσετε τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που θα έχετε συναντήσει ποτέ στη ζωή σας

Ξέρω ότι ίσως να μην θέλετε να γίνεται μέλος αυτού του κλαμπ ακόμη. Και το κατανοώ απόλυτα. Ούτε εγώ ήθελα. Αλλά από τη στιγμή που θα βρεθείτε σε αυτό για να αναζητήσετε βοήθεια θα γνωρίσετε ειλικρινά υπέροχους ανθρώπους. Μπορεί να είναι κάποιος λογοθεραπευτής. Μπορεί να είναι κάποιος ψυχολόγος. Μια μαμά που ζει ο,τι ζείτε. Μπορεί να είναι μια δασκάλα που βλέπει ότι το παιδί σας χρειάζεται μια ξεχωριστή διαχείριση.

Για εμένα αυτοί ήταν οι άνθρωποι που γνώρισα σαν νέα μαμά και οι άνθρωποι που ποτέ δεν πίστευα ότι θα χρειαζόμουν να έχω κοντά μου. Έγιναν οι φύλακες άγγελοί μου, οι βοηθοί μου, οι φίλοι μου. Θα χρειαστείτε αυτούς τους ανθρώπους και θα βοηθηθείτε από αυτούς με τρόπους που ποτέ δεν φαντάζεστε.

3. Πολλά πράγματα για τα οποία αγχώνεστε δεν θα συμβούν ποτέ

Ανησυχούσα μήπως το παιδί μου δεν καταφέρει να επικοινωνήσει ποτέ μαζί μου. Άρχισε να μιλά και να λέει ολόκληρες προτάσεις περίπου στην Α δημοτικού. Κάποια παιδιά μάλιστα που δεν μιλάνε καθόλου χρησιμοποιούν συσκευές λόγου, κάτι που βοηθάει ακόμη περισσότερο.

Ανησυχούσα ότι το παιδί μου ποτέ δεν θα αποκτήσει φίλους (αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μου). Αλλά το παιδί μου έχει τον πιο γλυκό καλύτερο φίλο του κόσμου και είναι ένας άγγελος. Η φιλία τους είναι μαγική.

Ανησυχούσα για τον παιδικό σταθμό. Σίγουρα θα ήταν κάτι καινούριο για εκείνον. Ανησυχούσα για το νέο σχολείο που θα πήγαινε στην Γ δημοτικού. Όπως αποδείχτηκε ήταν καλύτερο από το παλιό του σχολείο.

Βλέπετε, τα περισσότερα για τα οποία αγχωνόμουν ποτέ δεν συνέβησαν. Έτσι η συμβουλή μου είναι απλά να ζείτε τη στιγμή.

Μαμά χτυπά παλαμάκια με την κόρη της

Bigstock

4. Θα ανησυχήσετε για το πώς θα επηρεάσει τα αδέρφια του

Ο γιος μου έχει έναν μικρότερο αδερφό και μια μικρότερη αδερφή. Κανένας δεν μαθαίνει να ζει καλύτερα με τον αυτισμό όσο τα αδέρφια που μεγαλώνουν μαζί. Ο γιος μου άρχισε να ψιθυρίζει για πρώτη φορά, λέγοντας στον αδερφό του ότι θέλει να τον αφήσει ήσυχο.

Το μωρό της οικογένειας, η κόρη μου, πάντα ήταν ευγενικοί με τους διαφορετικούς ανθρώπους. Τώρα μας λέει ότι όταν μεγαλώσει θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση με άλογα θεραπευτές για τα τα παιδιά που χρειάζονται μια έξτρα βοήθεια.

5. Τα πράγματα που τώρα είναι δύσκολα αργότερα δεν θα είναι

Ο γιος μου συνήθιζε να αγχώνεται με τους αγνώστους. Ένας γείτονας όταν ερχόταν και το έλεγε «γεια» εκείνος έφευγε και έβαζε τα κλάματα. Τώρα είναι από τα πιο φιλικά 10χρονα που ξέρω. Επίσης φοβόταν τον σκύλο μας. Για χρόνια δεν την ήθελε κοντά του. Τώρα θέλει να γίνει φροντιστής κατοικίδιων μόλις μεγαλώσει. Είναι δύσκολο όταν το παιδί σου έχει φόβους αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι. Τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα με τον καιρό.

ελεύθερη μετάφραση: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved