Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί 2 ετών έχει αυτισμό

Τα σημάδια αυτισμού σε παιδί 2 ετών.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί 2 ετών έχει αυτισμό
Bigstock

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου.

Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις.

Στο πλαίσιο της διαταραχής, υπάρχει ποικιλία ως προς τη μορφή των συμπτωμάτων, το συνδυασμό δυσκολιών και το βαθμό βαρύτητας. Επομένως τα αυτιστικά άτομα, από τη μια διαφέρουν σημαντικά από το φυσιολογικό ενώ από την άλλη, διαφέρουν και μεταξύ τους.

autism.jpg

Αυτισμός και αναπτυξιακές διαταραχές

Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές είναι συχνότερες στον παιδικό πληθυσμό από ορισμένες ευρύτερα γνωστές διαταραχές όπως ο διαβήτης ή το σύνδρομο Down. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η επίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 6 στα 1.000 παιδιά.Mπορούν να διαγνωστούν από την ηλικία των 3 ετών, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και από την ηλικία των 18 μηνών. Η εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος των αναπτυξιακών διαταραχών αποτελεί λόγο αξιολόγησης του παιδιού από ειδικευμένο επαγγελματία στις αναπτυξιακές διαταραχές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί φαίνεται «διαφορετικό» από τη στιγμή της γέννησής του, δεν ανταποκρίνεται στους ανθρώπους ή εστιάζει την προσοχή του σε ένα αντικείμενο για πολύ ώρα και στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάπτυξη δεν είναι φυσιολογική. Όταν ένα βρέφος ξαφνικά γίνεται σιωπηλό, αποσύρεται, αυτό-τραυματίζεται ή είναι αδιάφορο απέναντι στους άλλους, όλα αυτά σηματοδοτούν κάποιο πρόβλημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς είναι συνήθως σωστοί όταν παρατηρούν αναπτυξιακά προβλήματα, αν και μπορεί να μην συνειδητοποιούν την ακριβή φύση ή το βαθμό του προβλήματος.

autism.jpg

Πρώιμα σημάδια αυτισμού σε παιδιά 2 ετών

Ορισμένα πρώιμα σημάδια αυτισμού εμφανίζονται συνήθως στα πρώτα 1-2 χρόνια της ζωής του παιδιού. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • αποφεύγει την οπτική επαφή όταν του μιλάτε
  • σπάνια δείχνει ή κρατά αντικείμενα για να σας δείξει πράγματα
  • δεν ανταποκρίνεται με συνέπεια όταν το φωνάζετε με το όνομά του
  • δεν σας χαμογελά
  • σπάνια αντιγράφει τις κινήσεις σας
  • δυσκολεύεται να κατανοήσει απλές οδηγίες ( π.χ. «Δώσε μου το μπλοκ» ή «Δείξε μου τον σκύλο»).
  • δεν καταλαβαίνει τις περισσότερες εντολές που του δίνετε στη διάρκεια της ημέρας.
  • δεν μπορεί να κάτσει συνεχόμενα μαζί σας για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παίξετε μαζί του.
  • δεν μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα σε φωτογραφίες.
moro-vourtsizei-mallia.jpg

Παιδιά με αυτισμό και παιχνίδι

Εάν τα μικρά παιδιά είναι αυτιστικά, μπορεί να :

  • έχουν έντονο ενδιαφέρον για συγκεκριμένα αντικείμενα ή παιχνίδια
  • έχουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές - για παράδειγμα, μπορεί να στρίβουν επανειλημμένα τους τροχούς ενός αυτοκινήτου-παιχνιδιού ή καροτσιού ή να βάζουν και να βγάζουν τα ρούχα συνεχώς σε μια κούκλα
  • αλληλεπιδρούν με παιχνίδια και αντικείμενα με απροσδόκητους τρόπους – για παράδειγμα, μπορεί να τους αρέσει να παρατάσσουν αντικείμενα ή να βάζουν παιχνίδια σε σωρούς.
  • να ενδιαφέρονται πολύ για ορισμένες δραστηριότητες και να αναστατώνονται εάν δεν μπορούν να τις κάνουν

Με πληροφορίες από το autismgreece.gr, raisingchildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved