«Πώς είναι πραγματικά να είσαι μαμά σε δίδυμα; Εγώ θα σας πω...»

Το να κυοφορείς, γεννάς και μεγαλώνεις δίδυμα είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό, γενναίο και ανιδιοτελές έχω κάνει ποτέ.

Μία Μαμά
«Πώς είναι πραγματικά να είσαι μαμά σε δίδυμα; Εγώ θα σας πω...»

Την ημέρα που έμαθα ότι θα αποκτήσω δίδυμα, έπαθα σοκ. Το μυαλό μου δεν μπορούσε να συλλάβει τα νέα που μόλις είχα ακούσει. Ακόμα και το ίδιο μου το σώμα αντιδρούσε. Τα χέρια και το σώμα μου έτρεμαν όσο προσπαθούσα να φανταστώ το αναπάντεχο μέλλον που ξεδιπλώνονταν μπροστά μου.

Ήμουν ήδη μητέρα δύο παιδιών, αλλά δεν είχα ιδέα πώς είναι να περιμένεις δίδυμα. Ήξερα ελάχιστα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες διδύμων και για το πώς θα άλλαζε η ζωή μου.

Το να έχω δίδυμα με διέλυσε και μετά με έκανε πιο δυνατή από όσο θα μπορούσα να φανταστώ και πραγματικά νομίζω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι να είσαι μαμά σε δίδυμα.

Ιδού η δική μου εμπειρία…

Θέαμα

Νομίζω ότι κάθε γυναίκα που περιμένει περισσότερα από ένα παιδιά αργά ή γρήγορα συνειδητοποιεί ότι γίνεται…θέαμα. Κάνεις δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την περιέργεια των γύρω σου για την πολύδυμη εγκυμοσύνη σου.

Αρκετά συχνά μου λένε ότι τα δύο χέρια μου είναι πάντα γεμάτα. Φανταστείτε τις εκφράσεις τους όταν του λέω ότι έχω δύο ακόμα παιδιά. Λατρεύω να βλέπω την έκπληξη και το σοκ στο πρόσωπό σου.

Μοναξιά

Παρόλο που γύρω μου είχα μητέρες με πολλά παιδιά, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να γνωρίσω κόσμο που να έχει δίδυμα. Αυτή η επιθυμία δεν έφυγε ούτε μετά τον τοκετό. Αναζητάς να γνωρίσεις ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν απόλυτα την εξάντληση και την υπερπροσπάθεια που κάνεις, ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να ταυτιστούν μαζί σου.

diduma aderfakia fotografies 4

Πηγή φωτογραφίας: Instagram Instagram @theprettylittlehome

Αποφασιστικότητα

Μίλησα με μία άλλη μητέρα διδύμων γιατί χρειαζόμουν βοήθεια στο κομμάτι του θηλασμού, όμως απογοητεύτηκα. Η μητέρα αυτή μου έστειλε ένα μακροσκελές email γεμάτο αρνητισμό που σίγουρα δεν με ενέπνευσε. Αντιθέτως, ήμουν αποφασισμένη να μην πατήσω πόδι έξω από το σπίτι και να βάλω τον άντρα μου να με ξυπνάει για κάθε θηλασμό.

Κάτι όμως με ώθησε να βάλω τέλος στην απαισιοδοξία μου. Άρχισα να ψάχνω σαν τρελή από τον καναπέ για τον θηλασμό διδύμων, να βλέπω βίντεο στο YouTube και να διαβάζω ό,τι βιβλίο υπάρχει και δεν υπάρχει. Και απέδωσε.

Πόνος

Στη ζωή μου έχω νιώσει πολλές φορές πόνο. Έχω κάνει ράμματα, έχω σπάσει τον αστράγαλό μου, έχω πληγές στην πλάτη, έχω γεννήσει δύο φορές με φυσιολογικό τοκετό, και έχω κάνει μία μεγάλη και δύσκολη επέμβαση. Όλα τα παραπάνω ωστόσο, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που νιώθεις όταν μέσα σου μεγαλώνουν δύο μωρά.

Η ιδέα του τοκετού ήταν η μόνη μου παρηγοριά και πηγή ανακούφισης για όλον τον πόνο που ένιωθα όσο πλησίαζε η μεγάλη μέρα. Όταν δεν ένιωθα καούρες, πονούσαν απίστευτα οι γοφοί μου.

Όμως έκανα υπομονή. Μετακινούμουν από το μπάνιο στο κρεβάτι. Έσφιγγα τα δόντια όταν έπρεπε να σταθώ για περισσότερο από πέντε λεπτά και μου έδινα κουράγιο όταν χρειαζόταν να ανέβω μία σκάλα. Η συνεχής υπομονή με έκανε τρομερά ανεκτική στον κάθε είδους πόνο.

Θρίαμβος

Κάθε εβδομάδα που περνούσε μέχρι τη γέννηση των δύο πανέμορφων κορών μου, ήταν και ένας λόγος για να γιορτάζω. Κάθε εβδομάδα και ένα νέο επίτευγμα και την ημέρα του τοκετού κάθισα και παρακολουθούσα γεμάτη ικανοποίηση την οικογένεια και τους φίλους μου να της βλέπουν. Τα είχα καταφέρει. Έφερα στον κόσμο αυτά τα δύο πλάσματα. Αυτή η εγκυμοσύνη ήταν ένας μαραθώνιος και μόλις είχα τερματίσει. Κανένας και ποτέ δεν μπορεί να μου στερήσει αυτό το συναίσθημα.

Απομόνωση

Υπήρχαν φορές που με ειλικρίνεια μπορώ να πω ότι το να βγω έξω με τα δίδυμα δεν άξιζε τον κόπο. Το να βγαίνω έξω χωρίς βοήθεια, ακόμα και σήμερα, είναι μία τεράστια πρόκληση.

Ένιωθα απομόνωση σε όλο αυτό, όμως συμφιλιώθηκα.

Σύγχυση

Επιτρέψτε μου να πω ότι το να χαλάει το πρόγραμμα των διδύμων δεν συγκρίνεται με τίποτα με το να χαλάει το πρόγραμμα ενός μωρού. Αυτό το γνωρίζω καλά. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι άλλοι γύρω σου δεν το καταλαβαίνουν, απλά και μόνο επειδή έχουν μεγαλώσει δύο ή τρία παιδιά. Και δεν το καταλαβαίνουν γιατί δε γνωρίζουν ότι όταν ένα από τα δύο μωρά δεν κοιμάται ή ξυπνάει κλαίγοντας, υπάρχει 95% πιθανότητα να κάνει και το άλλο μωρό το ίδιο.

Επιλογές

Και τα δύο κλαίνε… Ποιο θα ηρεμήσω πρώτο; Ποιο είναι το αγαπημένο μου; Δεν πάει έτσι. Όμως ναι, είσαι μονίμως αναγκασμένη να κάνεις δύσκολες επιλογές, που πολλές φορές έχουν να κάνουν με το να διαλέγεις το ένα μωρό έναντι του άλλου.

Πώς το κάνω; Αξιολογώ την κατάσταση. Ποιο ξεκίνησε να κλαίει; Ποιο περισσότερο γκρινιάζει παρά κλαίει; Ποιο είναι πιο πεινασμένο, λερωμένο κτλ; Μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει και τα δίδυμα παιδιά μου έχουν μάθει να κάνουν υπομονή όπως δεν έχει μάθει κανένα από τα μεγαλύτερα παιδιά μου.

Αποδοτικότητα

Κανένας δεν τα καταφέρνει καλύτερα από μια μαμά με δίδυμα, τρίδυμα κτλ. Πλέον ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα. Έχω ανακαλύψει απίθανους τρόπους να αξιοποιήσω τα πόδια, τα χέρια, το στήθος και τον λαιμό μου για να μεταφέρω, να ισορροπήσω ή να φτάσω αντικείμενα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιώ όλα τα άλλα μέρη του σώματός μου.

Περηφάνια

Ειλικρινά, το να κυοφορείς, γεννάς και μεγαλώνεις δίδυμα είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό, γενναίο και ανιδιοτελές έχω κάνει ποτέ. Ακόμα και σήμερα, κοιτάζω τις κόρες μου και εκστασιάζομαι με τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια, πόδια και αυτάκια τους και σκέφτομαι πόσο υπέροχο ήταν αυτό που έκανε το σώμα μου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved