Σέλερι: Βοηθά στην απώλεια βάρους; Τι απαντά ένας ειδικός

Τα οφέλη του σέλερι για την απώλεια κιλών σύμφωνα με μία διαιτολόγο.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Σέλερι: Βοηθά στην απώλεια βάρους; Τι απαντά ένας ειδικός
Bigstock

Το σέλερι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο και τον μαϊντανό. Το κοτσάνι του είναι τραγανό, με ιδιαίτερη γεύση και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές για φαγητά και σνακ. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και έχει λίγες θερμίδες. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μειώνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και όχι μόνο. Πολύς λόγος έχει γίνει για τα οφέλη του χυμού σέλερι στην απώλεια βάρους. Τι ισχύει τελικά;

Η διατροφολόγος Destini Moody, απαντά στο Eat This και εξηγεί γιατό το σέλερι μπορεί να θεωρηθεί πράγματι «σύμμαχος» στο αδυνάτισμα.

Σέλερι και απώλεια βάρους

Σύμφωνα με το USDA, ένα στικ σέλερι έχει περίπου 23 θερμίδες. Επίσης, το σέλερι αποτελείται κατά 90-99% από νερό και είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού και μειώνουν την αίσθηση της πείνας. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Έχει λίγες θερμίδες. Το σέλερι θεωρείται «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους πρώτα από όλα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες. «Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλερι περιέχει περίπου 16 θερμίδες, είναι επομένως απίθανό να πάρετε βάρος επειδή φάγατε λίγο παραπάνω σέλερι» αναφέρει η Moody.

Είναι ένα υγιεινό σνακ. Εάν σας αρέσουν τα τραγανά σνακ, το σέλερι είναι σίγουρα πιο υγιεινό από ότι για παράδειγμα τα πατατάκια. «Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες, το σέλερι είναι ένα υγιεινό υποκατάσταστο για σνακ που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες όπως μία μπάρα γκρανόλα ή τα πατατάκια» εξηγεί η ειδικός.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού και βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης. «Η κατανάλωση σέλερι επιβραδύνει την πέψη και το στομάχι παραμένει γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα να μην τρώτε παραπάνω από όσο πραγματικά χρειάζεστε.»

Προσφέρει ενυδάτωση. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι προϋπόθεση για την απώλεια βάρους. Το σέλερι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και η κατανάλωσή του θα προσφέρει παραπάνω υγρά στο σώμα.

Η Moody εξηγεί στο Eat This: «Έρευνες δείχνουν ότι το σώμα μπορεί να μπερδέψει την δίψα με την πείνα, έτσι το να παραμείνετε ενυδατωμένοι το διάστημα που προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως το σέλερι μπορούν να σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε και να ικανοποιήσουν την πείνα σας»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved