Χημική Δίαιτα: Τι είναι, πώς λειτουργεί, γιατί έχει αποτέλεσμα και ποιοι οι κίνδυνοι

Χημική δίαιτα: Μια δίαιτα που θεωρούμε ότι είναι πλήρως αποτελεσματική αλλά παράλληλα πολύ στερητική, συνήθως ακραία και ανθυγιεινή χωρίς βέβαια, να αναρωτηθούμε τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που κρύβονται σε αυτή.

Τόνια Καραγιάννη
Χημική Δίαιτα: Τι είναι, πώς λειτουργεί, γιατί έχει αποτέλεσμα και ποιοι οι κίνδυνοι
Bigstock

Δυστυχώς, τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, διαρκώς αυξάνονται. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω παρατηρούμε ότι, συνεχώς προτείνονται νέες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών. Είναι σίγουρο ότι, έστω και μια φορά ο καθένας μας έχει αναφέρει ή ακόμη, ακολουθήσει κάποιου είδους δίαιτα. Μια δίαιτα που θεωρούμε ότι είναι πλήρως αποτελεσματική αλλά παράλληλα πολύ στερητική, συνήθως ακραία και ανθυγιεινή χωρίς βέβαια, να αναρωτηθούμε τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που κρύβονται ακολουθώντας αυτό το συνδυασμό.

Τι είναι η χημική δίαιτα;

Ένα είδος τέτοιας ακραίας και ανθυγιεινής δίαιτας είναι και η γνωστή «χημική» δίαιτα.

Ως «χημικές» ορίζονται οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε λίπη και πρωτεΐνες και φτωχές σε υδατάνθρακες και σαν αποτέλεσμα προκαλούν «χημικές» αντιδράσεις στον οργανισμό όπως είναι ο σχηματισμός κετονικών σωμάτων. Η σωστή ονομασία αυτού του είδους δίαιτας είναι στην πραγματικότητα, κετογονικές δίαιτες και είναι επί το πλείστον αυστηρά υποθερμιδικές.

Ναι, αλλά είναι αποτελεσματική αφού χάνω γρήγορα κιλά!

Το μόνιμο άγχος των περισσοτέρων είναι η γρήγορη απώλεια κιλών και ειδικά λίπους!

Ακολουθώντας μια χημική δίαιτα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, η γρήγορη μείωση του βάρους που παρατηρείται είναι, αποτέλεσμα της απώλειας κυρίως υγρών του σώματος σε συνδυασμό με ταυτόχρονη απώλεια μυϊκής μάζας με αποτέλεσμα, να παρατηρείται μείωση και στο μεταβολισμό.

Θα πρέπει όμως να καταλάβετε ότι, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό και σοβαρό, αφαιρώντας ή μειώνοντας στο ελάχιστο (~5%) την κατανάλωση υδατανθράκων τότε, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα λίπη για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή για καύσιμα του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα, να δημιουργείται η λεγόμενη «κέτωση», η μετατροπή δηλαδή του λίπους σε γλυκόζη.

Αφενός, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης, που είναι γνωστό ότι προάγει το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα και αφετέρου, ο συνδυασμός της κέτωσης και της υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης, έχουν ως αποτέλεσμα, τη μείωση της όρεξης και της ποσότητας κατανάλωσης φαγητού και συνεπώς, την πολυπόθητη ταχεία απώλεια βάρους.

ΟΜΩΣ…

Τα κετονικά σώματα που παράγοντα, σαν μεταβολικά προϊόντα, το πιο πιθανό είναι να διαταράξουν την οξεοβασική ισορροπία και να οδηγήσουν έτσι, σε κετοξέωση. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Οι κετογονικές δίαιτες είναι πλούσιες σε λίπη, κυρίως κορεσμένα και χοληστερίνη και κατά συνέπεια, συντελούν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν μπορούν να ακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και, τα θεαματικά αποτελέσματα τους, η γρήγορη δηλαδή απώλεια κιλών, ακολουθούνται από γρήγορη επίσης επανάκτηση του βάρους. Ακόμη, οι δίαιτες παρέχουν σχεδόν μηδενική ποσότητα σε φυτικές ίνες, λόγω της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε φρούτα και λαχανικά και γι΄ αυτό, συχνά οδηγούν στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Επομένως κάνει καλό ή όχι τελικά;

Παρά τα θεαματικά και γρήγορα αποτελέσματα στην απώλεια των κιλών, το συγκεκριμένο είδος δίαιτας (χημική δίαιτα) ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία. όπως:

  • Αύξηση των λιπιδίων του αίματος (πχ τριγλυκερίδια, χοληστερόλη), λόγω της αυξημένης σύστασης σε λίπος που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες, έλλειψη συγκέντρωσης, λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης υδατανθράκων το λεγόμενο, νέφος εγκεφάλου.
  • Επεισόδια υπογλυκαιμίας, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Δυσκοιλιότητα, λόγω της απουσίας φυτικών ινών που βρίσκονται στα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, λόγω της έλλειψης πρόσληψης ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.
  • Κίνδυνος εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας, λόγω της συνεχούς και υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης.
  • Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί και αρκετοί θάνατοι μετά από τη μακροχρόνια υιοθέτηση αυτού του είδους της διατροφής (π.χ. δίατα Atkins).

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (ή των παραπανίσιων κιλών) αποδεδειγμένα, απαιτεί σωστό και οργανωμένο σχεδιασμό πάντα με τη βοήθεια ενός διπλωματούχου διαιτολόγου. Η υιοθέτηση ακραίων και στερητικών διαιτών, μπορεί να επιφέρει κάποια αποτελέσματα, όχι όμως μόνιμα και πάντα με τον ενδεχόμενο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας και μάλιστα πολύ σοβαρών.

Εμπιστευτείτε και συμβουλευτείτε επομένως, το διπλωματούχο διαιτολόγο για τη σύνταξη ενός ισορροπημένου διαιτολογίου χωρίς, στερητικές και ακραίες συμπεριφορές για μια σωστή και υγιή απώλεια σωματικού βάρους.

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved