Έρευνα: Πώς το κρύο βοηθά στην απώλεια βάρους;

Μπορείτε να χάσετε κιλά στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες; Οι ειδικοί λένε «ναι».

Έρευνα: Πώς το κρύο βοηθά στην απώλεια βάρους;
Bigstock

Τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξημένες πιθανότητες διαβήτη, καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου. Ουσιαστικά ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την φλεγμονή του λίπους των κυττάρων: όταν υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στα λιποκύτταρα ο γύρω ιστός τους γίνεται φλεγμονή.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism έδειξε ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής που προκύπτει από την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό συμβαίνει λόγω του καφέ λιπώδη ιστού, ο οποίος συνήθως αναφέρεται ως «καλό λίπος». Το καφέ λίπος είναι αυτό που παράγει θερμότητα όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Βοηθά επίσης στην απελευθέρωση της αποθηκευμένης ενέργειας και προάγει τη μείωση του βάρους και τη μεταβολική υγεία. Για τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφέρει ένας από τους επικεφαλής, Yu-Hua Tseng, Ph.D: «Ανακαλύψαμε ότι η έκθεση στο κρύο μείωσε τη φλεγμονή και βελτίωσε τον μεταβολισμό στην παχυσαρκία, με την εν μέρει ενεργοποίηση του καφέ λιπώδους ιστού. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν μια μη αναγνωρισμένη μέχρι πρότινος λειτουργία του καφέ λιπώδους ιστού στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στην παχυσαρκία».

Σε δύο προηγούμενα πειράματα, ο Tseng και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι το καφέ λίπος μπορεί να ενεργοποιηθεί από την έκθεση στο κρύο για να δημιουργήσει ορισμένους λιπιδικούς μεσολαβητές που ελέγχουν τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών. Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν έναν νέο ρόλο για τον λιπιδικό μεσολαβητή που παράγεται από καφέ λίπος για την επίλυση της φλεγμονής: η παραγωγή του επηρεάζει τη λειτουργία του καφέ λιπώδους ιστού με τέτοιον τρόπο /που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στην παχυσαρκία.

Σχετική έρευνα είχε δημοσιευτεί και στο περιοδικό «Trends in Endocrinology and Metabolism» η οποία έδειξε ότι ή έκθεση σε χαμηλή θερμοκρασία για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας στο σώμα με αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού βάρους. Σε αυτό ρόλο παίζει και η προσαρμογή στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που προσάρμοσαν τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων ανάλογα με εκείνη που επικρατεί έξω για δέκα μέρες, παρουσίασαν αύξηση του καφέ λιπώδη ιστού, ενώ ένιωθαν και μεγαλύτερη αντοχή και άνεση στο κρύο.

Με πληροφορίες από scitechdaily.com, cbsnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved