Μαμά και διατροφή: Συνταγές για ιδιαίτερες και διαιτητικές σούπες

  • Μπορούν οι σούπες να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;
  • Επτά συνταγές για διαιτητικές σούπες.

Οι σούπες είναι από τα αγαπημένα χειμωνιάτικα φαγητά. Είναι όμως αποτελεσματικές και στην απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που τρώνε συστηματικά σούπα φαίνεται να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και έχουν λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας σε σχέση με άλλους που δεν τρώνε καθόλου σούπα. Οι ειδικοί δεν έχουν βρει τα ακριβή αίτια, ωστόσο πιθανολογούν ότι αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η σούπα μπορεί να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας.

Επτά συνταγές για διαιτητικές σούπες

Σούπα με λαχανικά και κοφτό μακαρονάκι (240 θερμίδες)

Υλικά:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • ¼ κίτρινο κρεμμύδι
  • 1/3 καρότο
  • ½ μικρό κολοκυθάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 88 ml σάλτσα ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 55 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι
  • ¼ φλιτζάνι αρακάς βρασμένος
  • Μαϊντανός
  • 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε λίγο λάδι. Προσθέστε κρεμμύδι, καρότο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν για πέντε με εφτά λεπτά. Προσθέστε το κολοκύθι και μαγειρέψτε για ακόμα δύο με τρία λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, την σάλτσα ντομάτας, τον ζωμό. Αφήστε το να πάρει μία βράση κι έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε το κοφτό μακαρονάκι και μαγειρέψτε για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να μειωθούν ελάχιστα τα υγρά και να γίνουν τα ζυμαρικά al dente.

Λίγο πριν αφαιρέσετε από τη φωτιά, προσθέστε τον αρακά. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο και προσθέστε την παρμεζάνα και τον μαϊντανό.

Σούπα με φακές και λαχανικά (240 θερμίδες ανά μερίδα)

Υλικά:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • ¼ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ¼ καρότο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • ½ φλιτζάνι φακές
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού βασιλικός (αποξηραμένος)
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι (αποξηραμένο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 60 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτες
  • ½ μικρό κολοκύθι
  • 30 γραμμάρια σπανάκι

Υλικά:

Βάλτε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα καρότα, τα κρεμμύδια και σοτάρετε για τρία λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για ένα ακόμα λεπτό. Προσθέστε τον ζωμό και τις ντομάτες. Στη συνέχεια, προσθέστε τις φακές, τη ρίγανη, το θυμάρι και στο τέλος το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 με 25 λεπτά. Προσθέστε το κολοκύθι κομμένο σε κομματάκια και μαγειρέψτε για δέκα λεπτά ακόμα. Στο τέλος προσθέστε το σπανάκι και εναλλακτικά λίγο χυμό λεμονιού αν θέλετε.

Δείτε ακόμα περισσότερες συνταγές στο βίντεο που ακολουθεί μαζί με βήμα-βήμα τις εκτελέσεις των παραπάνω συνταγών.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved