Γονιμότητα και σύλληψη: Μύθοι και αλήθειες

Η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν τη γονιμότητα και τη σύλληψη, δημιουργούν χώρο για τη διάδοση μύθων που καταλήγουν να γίνονται αποδεκτοί από ένα ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Γονιμότητα και σύλληψη: Μύθοι και αλήθειες

Που είμαστε λάθος; Τι από αυτά που θεωρούμε δεδομένα δεν ισχύουν στην πραγματικότητα; Παρακάτω έχουμε συνοψίσει τις απαραίτητες αλήθειες που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να γνωρίζουμε και ακολουθούν οι πιο «επικίνδυνοι» και… δημοφιλείς μύθοι γύρω από αυτά τα ζητήματα τους οποίους και καταρρίπτουμε.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα
Πόσο συχνά κουβεντιάζετε με το γυναικολόγο σας, θέματα γονιμότητας; Το 50% των γυναικών δεν έχουν μιλήσει ποτέ για θέματα αναπαραγωγής ενώ περίπου το 30% περνούν το κατώφλι του γυναικολόγου τους μόνο 1 φορά τον χρόνο ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό μικρό που δεν πάει ποτέ.
Η γνώση είναι δύναμη! Ρωτήστε και κάντε συστηματικά τις απαραίτητες εξετάσεις, πριν βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Παίζει ρόλο ο «ρυθμός»
Πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί είτε έχουν πολύ συχνή ερωτική επαφή, είτε μόνο τις ημέρες που η γυναίκα είναι γόνιμη.
Όμως στην ουσία καμιά από αυτές τις δύο μεθόδους λειτουργεί, γιατί επιβαρύνεται η ποιότητα του σπέρματος, καθώς η συχνότητα το καθιστά είτε πολύ πυκνό είτε πολύ αδύναμο. Μία φορά κάθε δύο μέρες την εβδομάδα στο μέσο της οποίας υπολογίζεται η ωορρηξία της γυναίκας, είναι ο ιδανικός αριθμός.

Νους υγιής…
Όπως σε όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του οργανισμού, ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής βοηθά και στη σύλληψη.
Αυτό σημαίνει ότι και οι δυο σύντροφοι πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, να μειώσουν ή και να διακόψουν το τσιγάρο, ενώ θα πρέπει και να διατηρούν ένα σωστό και σταθερό βάρος στο σώμα τους.

Η πιθανότητα να συλλάβεις κάθε μήνα είναι το πολύ 25%
Προσπαθείτε εδώ και μερικούς μήνες να κάνετε παιδί χωρίς επιτυχία; Μην αγχώνεστε!
Η σύλληψη δε γίνεται πάντα με τις πρώτες προσπάθειες. Μόνο μία στις τέσσερις γυναίκες που αποφάσισαν να αποκτήσουν παιδί θα συλλάβει τον πρώτο μήνα κι αν δεν είσαι μία από αυτές δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να αποκτήσεις παιδί! Να είσαι ήρεμη και να μην κάνεις σενάρια στο μυαλό σου.

ΜΥΘΟΙ

«Για όλα φταίνε οι γυναίκες»
Υπάρχει ένας μύθος, όταν προκύπτει ένα πρόβλημα γονιμότητας, ότι το πιο πιθανό είναι το πρόβλημα να το έχει η γυναίκα.
Σύμφωνα με στοιχεία, το 40 % των προβλημάτων στειρότητας αποδίδεται στους άνδρες. Ένα άλλο 40% αποδίδεται στις γυναίκες, και περίπου το 20% των προβλημάτων στειρότητας αποδίδεται και στα δύο μέρη.

«Έχω ήδη κάνει ένα παιδί, άρα το επόμενο θα είναι εύκολο»
Το γεγονός ότι έχει γίνει ήδη σύλληψη ενός παιδιού, δεν δίνει καμία εγγύηση για 2η επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Μια πρώτη μπορεί να κάνει τη μήτρα ακατάλληλη για επόμενη σύλληψη, ή αν είστε κοντά στα 40, τα ωοθηκικά αποθέματα μπορεί να έχουν περιοριστεί.

«Έχω περίοδο, άρα αποκλείεται να μείνω έγκυος»
Δεν έχουν όλες οι γυναίκες τον ίδιο χρόνο ωορρηξίας. Είναι απίθανο, μερικές γυναίκες να έχουν ωορρηξία, ήδη από την έβδομη ημέρα ή να έχουν εκτεταμένη περίοδο που διαρκεί μέχρι την ωορρηξία. Άρα, όλα είναι πιθανά.

Το χάπι μειώνει τη γονιμότητα
Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν επηρεάζουν την ικανότητα για σύλληψη, αντιθέτως, βοηθούν τη γονιμότητα με το να προστατεύουν από κύστες ωοθηκών, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, ενδομητρίωσης και μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που μπορεί η διακοπή της να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα.

Μύθοι και αλήθειες υπάρχουν πολλές, όπως στατιστικά και χιλιάδες έρευνες για να ρίξετε μία ματιά…Μην ξεχνάτε πως το άγχος δεν είναι ποτέ «σύμμαχός» μας. Οπότε, να είστε ψύχραιμοι, να φροντίζετε να είστε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα και να συμβουλεύστε πριν από κάθε μεγάλη απόφαση τον γιατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved