Γονιμότητα: Ποιοι είναι οι πιο συχνοί παράγοντες που την επηρεάζουν

Οι οκτώ πιο συχνοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα.

Γονιμότητα: Ποιοι είναι οι πιο συχνοί παράγοντες που την επηρεάζουν

Αντισύλληψη

Οι γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά για χρόνια αναφέρουν συχνά ότι πρέπει να περάσουν μια περίοδο προσαρμογής μετά τη διακοπή τους, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γονιμότητα και το χρόνο που χρειάζεται για να μείνει μια γυναίκα έγκυος.

Το αναπαραγωγικό σύστημα

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δύο ζευγάρια προσπαθεί πραγματικά να συλλάβει τη λάθος στιγμή του μήνα. Τα ζευγάρια που έχουν μπει στη διαδικασία να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να παρακολουθούν τον κύκλο ωορρηξίας.

Ηλικία

Η γονιμότητά μας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της κατά την εφηβεία και σταδιακά μειώνεται με την ηλικία. Μετά από 35 μειώνεται ακόμα πιο γρήγορα και η ποιότητα των εναπομενόντων αυγών δεν είναι τόσο καλή. Καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να περιμένουν πριν ξεκινήσουν μια οικογένεια, ο παράγοντας αυτός γίνεται όλο και πιο κοινός.

Τρόπος ζωής

Είναι σημαντικό να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ανεξάρτητα, αλλά αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν σχεδιάζετε να μεταφέρετε μια νέα ζωή μέσα σας. Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή, μείνετε σε υγιές βάρος, εισάγετε καλές συνήθειες ύπνου, ενεργοποιήστε και αναπτύξτε καλές τεχνικές διαχείρισης του στρες. Σταματήστε το κάπνισμα και μειώστε το αλκοόλ καθώς αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Ωορρηξία

Οι μελέτες δείχνουν ότι 33-50% των γυναικών που έχουν προβλήματα γονιμότητας έχουν πραγματικά προβλήματα ωορρηξίας. Οι ωοθηκικοί κύκλοι των γυναικών είναι περίπλοκοι και διέπονται από ορμόνες που μπορεί να είναι απρόβλεπτες και μάλλον επηρεάζονται εύκολα και με τη σειρά τους επηρεάζουν τη γονιμότητα. Παράγοντες όπως αύξηση βάρους (ή απώλεια), άγχος ή κάποια ασθένεια μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο. Πολλές γυναίκες έχουν επίσης φυσιολογικά ακανόνιστους κύκλους λόγω του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο μειώνει την ίδια την ικανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος.

Φυσικά προβλήματα

Τα μπλοκαρίσματα στις σάλπιγγες που εμποδίζουν το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο, η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη. Για να διαγνώσετε σωστά μια φυσική ασθένεια και να λάβετε κατάλληλη θεραπεία συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συναισθηματική κατάσταση

Αν και είναι δύσκολο να μην μπορείς να ελέγξεις τι συμβαίνει με το σώμα σου είναι σημαντικό να μην σας γίνει εμμονή. Μπορεί να διαταράξει τον κύκλο των ωοθηκών σας εξαιτίας του άγχους και, επομένως, να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ανεξήγητη στειρότητα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν και οι εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν φυσικά προβλήματα ή προβλήματα γονιμότητας, ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να μην μπορούν να μείνουν έγκυες. Μπορεί να είναι μια εξαιρετικά αγχωτική και απογοητευτική κατάσταση για τα ζευγάρια που δεν έχουν τρόπο να ξέρουν πώς να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για εγκυμοσύνη. Μόνο το ένα τρίτο των ζευγαριών που παρουσιάζουν ανεξήγητη στειρότητα θα συλλάβουν χωρίς ιατρική παρέμβαση μέσα σε μια περίοδο τριών ετών, ενώ άλλα θα καταφεύγουν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η γονιμοποίηση in vitro (IVF).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved