Πόσες πιθανότητες έχω να συλλάβω φυσιολογικά τον πρώτο μήνα;

Μερικά ζευγάρια αργούν να τεκνοποιήσουν σε σχέση με άλλα.

Πόσες πιθανότητες έχω να συλλάβω φυσιολογικά τον πρώτο μήνα;

Κατά μέσο όρο, μόνο το 25% των γυναικών συλλαμβάνουν κατά τον πρώτο μήνα, το 60% σε έξι μήνες το 80% σε ένα έτος και το 90% σε δεκαοκτώ μήνες.

Παρ όλα αυτά κάποιοι παράγοντες που αφορούν και στα δύο φύλα μπορούν να καθυστερήσουν τη σύλληψη. Για παράδειγμα το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η παχυσαρκία και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και χημικά μπορεί να επηρεάσουν το σπέρμα τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Στις γυναίκες η ποιότητα των ωραρίων μειώνεται με την ηλικία, και μετά το 35ο έτος οι ωοθήκες μπορεί να μην παράγουν κάθε μήνα ωάρια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κανονικός έμμηνος κύκλος. Σε μερικές γυναίκες παρατηρείται απόφραξη ή τραυματισμός των σαλπίγγων, γεγονός που εμποδίζει τη διέλευση του ώριμου ωαρίου.

Αν κάνετε προσπάθειες για περίπου έναν χρόνο χωρίς επιτυχία, είναι σοφότερο να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον γιατρό που ειδικεύεται σε θέματα υπογονιμότητας.

Εκείνο που πρέπει να έχετε ως πρώτη σκέψη σας είναι πως το άγχος είναι κακός σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις και σας πάει... πίσω αντί μπροστά και πιο κοντά στον στόχο σας.

Αλλωστε, ακόμα και αν έχει περάσει ο εκτιμώμενος παραπάνω χρόνος των στατιστικών στοιχείων που σας δίνουμε, μπορεί να συλλάβετε χωρίς καμία βοήθεια αν συνεχίσετε τις προσπάθειες, όμως θα ήταν καλύτερα να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, ώστε να εξαλείψετε κάθε πιθανότητα να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Έτσι, δεν θα χάνετε πολύτιμο χρόνο.

Αν είστε παραπάνω από 35 ετών, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε κατευθείαν κάποιον ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας. Αν δείτε πως δεν συλλαμβάνετε μετά από προσπάθειες περίπου έξι μηνών, καλό θα ήταν να κλείσετε το ραντεβού που θα σας οδηγήσει σίγουρα πιο γρήγορα στο στόχο σας να αποκτήσετε παιδί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved