Γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων

Η μείωση της ποιότητας των ωαρίων είναι μια φυσική εξέλιξη καθώς η γυναίκα μεγαλώνει.

Γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων
Bigstock

Η γυναικεία γονιμότητα συνήθως κορυφώνεται στις ηλικίες 16-24 και μειώνεται προοδευτικά έως τα 35, όπου αρχίζει να πέφτει σιγά σιγά. Στην ηλικία των 40 χρόνων, η γονιμότητα μιας γυναίκας είναι συνήθως μισή από ό,τι στα 35.

Συνήθως ο κύριος λόγος της υπογονιμότητας είναι εκτός από το άγχος και η ηλικία. Από τα 40 και μετά μειώνεται και η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων, καθιστώντας δύσκολη τη σύλληψη.

Γιατί μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων

Δύο είναι οι παράγοντες που ελέγχουν την ποιότητα των ωαρίων.

  • α) Ο αριθμός των χρωμοσωμάτων που περιέχουν
  • β) Η ενέργεια που τους παρέχεται
poiotita-oarion.jpg

Γυναίκα χαμογελά ευτυχισμένη κρατώντας το θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Bigstock

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

Ο αριθμός των χρωμοσωμάτων που περιέχουν

Ένα ωάριο πρέπει να έχει τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων ώστε να μπορεί να τα συνδυάσει με το σπέρμα. Αρκετά ωάρια δεν έχουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά μια γονιμοποίηση αδύνατη.

Η ενέργεια που τους παρέχεται

Τα ωάρια απαιτούν ενέργεια για να γονιμοποιηθούν. Αυτή την ενέργεια τους την παρέχουν τα μιτοχόνδρια, κάποια μικροσκοπικά στοιχεία των κυττάρων που μεταδίδουν ενέργεια. Όσο τα χρόνια περνούν λοιπόν, τα μιτοχόνδρια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, έτσι ένα ωάριο που γονιμοποιείται μπορεί να μην έχει την ενέργεια για να διαιρεθεί.

Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε ότι η ποιότητα του ωαρίου, καθορίζει την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να διατηρήσει την εγκυμοσύνη της, χωρίς επιπλοκές και προβλήματα. Αν ένα ωάριο κακής ποιότητας γονιμοποιηθεί, υπάρχει η πιθανότητα να μην συντηρηθεί σωστά και να οδηγήσει σε αποβολή.

Πρόληψη

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιστοποιήσετε την ικανότητα του σώματός σας να μείνει έγκυος; Η σωστή διατροφή, η άσκηση, η παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι εξετάσεις σε ετήσια βάση, είναι από τα βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι τα ωάρια σας είναι τα καλύτερα που μπορούν όταν προετοιμάζεστε για σύλληψη;

  • Διαχειριστείτε το άγχος
  • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος
  • Τρώτε υγιεινά
  • Ενισχύστε τη ροή του αίματος
  • Καταψύξτε τα ωάριά σας

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Να θυμάστε: Η ακριβή διάγνωση υπογονιμότητας βοηθά να προχωρήσετε με ένα εξατομικευμένο σχέδιο γονιμότητας αποφεύγοντας τη σπατάλη χρόνου και πολύτιμων ωαρίων σε λάθος θεραπείες.

*ανανεώθηκε 20/11/2023 - πρώτη δημοσίευση 26/08/2015

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved