Θηλασμός μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων

Θηλασμός μετά από εξωσωματική με δωρεά ωαρίων: Ο θηλασμός να συμβάλλει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της σύνδεσης της γυναίκας με το σώμα της και έπειτα με το βρέφος της

Θηλασμός μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων
Bigstock

H μητρότητα είναι μια μεταμόρφωση που κρύβει μέσα της την μαγεία της ζωής και ο θηλασμός είναι η ζωοδόχος πηγή της ζωής αυτής. Απαιτεί αφοσίωση και δύναμη σωματική αλλά πρωτίστως ψυχική, που κάθε γυναίκα έχει μέσα της. Κάποιες νιώθουν ότι κατέχουν αυτή τη δύναμη και άλλες χρειάζονται μια ευγενική υπενθύμιση ότι είναι εξωπραγματικά πλάσματα ικανά για κάτι τόσο σπουδαίο.

Είναι γνωστό πλέον ότι ο θηλασμός αποτελεί ένα πραγματικό δώρο για κάθε νεογέννητο. Εκτός από την διατροφική του αξία, θέτει μια εξαιρετική βάση για την μετάβαση στη γονεϊκότητα και το δέσιμο της δυάδας μητέρα-βρέφος. Η έναρξη του θηλασμού βασίζεται στην συνεργασία της δυάδας αυτής, όμως η συνέχισή του εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την επιλογή, τη διάθεση και τις αντοχές της μητέρας. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αγνοήσουμε ότι η απόκτηση ενός παιδιού με εξωσωματική και δωρεά ωαρίων θέτουν τις δυνάμεις της γυναίκας σε δοκιμασία. Οι διαδικασίες της εξωσωματικής στο σύνολό τους καταλαβαίνουμε πως είναι δυνατόν να κλονίσουν την αυτοπεποίθηση της γυναίκας, να την απομακρύνουν από το σώμα της και να αποτελέσουν πηγή άγχους και δυσφορίας. Αν όμως δούμε την συνολική εικόνα, η ανταμοιβή στο τέλος θα γλυκάνει τις μνήμες και αυτό που θα μείνει θα είναι η χαρά της δημιουργίας μιας νέας ζωής.

Σε αυτό το σημείο έρχεται ο θηλασμός να συμβάλλει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης, της αίσθησης του ελέγχου, της σύνδεσης της γυναίκας με το σώμα της και έπειτα με το βρέφος της. Η γέννηση από μόνη της θα φανερώσει την μητέρα που έκρυβε η γυναίκα αυτή μέσα της και ο θηλασμός θα της υπενθυμίσει πως εκείνη, αν το θελήσει, μπορεί να προσφέρει το πρώτο και πιο σημαντικό δώρο που θα λάβει το μωρό της: την αγάπη και το γάλα της.

Όλες οι μανούλες που απέκτησαν αυτό το δώρο της ζωής μέσα από τη διαδικασία δωρεάς ωαρίων αποτελούν τρανό παράδειγμα της δύναμης που διαθέτουν όλες οι γυναίκες μέσα τους και όσον αφορά τον θηλασμό, μετά από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει μια μητέρα να θυμάται ότι το σώμα της είναι απολύτως ικανό να παράγει γάλα για τις όλες ανάγκες του παιδιού της! Η βιβλιογραφία αλλά και η εμπειρία, μας δείχνουν ότι οι μητέρες αυτές δεν παρουσιάζουν κανένα ανατομικό ή λειτουργικό εμπόδιο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό στην έναρξη του θηλασμού, την παραγωγή γάλακτος και την συνέχιση του θηλασμού. Φυσικά ο θηλασμός στην αρχή χρειάζεται χρόνο και υπομονή προκειμένου να εδραιωθεί αλλά αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Έχουμε εντοπίσει πως υπάρχουν ορισμένα βήματα για την προώθηση της σύνδεσης της μητέρας με το μωρό της και την εδραίωση του θηλασμού, που ισχύουν για όλες τις μέλλουσες και νέες μαμάδες, τα οποία όμως έχουν λίγη περισσότερη σημασία για τις γυναίκες που απέκτησαν το παιδάκι τους με τη συγκεκριμένη διαδικασία εξωσωματικής και για αυτό τα τονίζουμε:

  • Skin-to-skin από την πρώτη σας κιόλας γνωριμία! Η βιβλιογραφία φανερώνει ότι η άμεση και συνεχόμενη επαφή στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και γενικά, έχει πολλαπλά οφέλη και για τους δύο και φυσικά για την επιτυχημένη έναρξη του θηλασμού.
  • Rooming in. Είναι απαραίτητο για την απρόσκοπτη αγκαλιά και την έναρξη του θηλασμού.
  • Καλό είναι η μητέρα να επικεντρώνεται σε όλα αυτά που της δίνουν χαρά. Το άγχος "σκοτώνει" την ωκυτοκίνη ή αλλιώς την ορμόνη της αγάπης, εκείνη την ορμόνη που βρίσκεται παρούσα σε κάθε αγκαλιά και σε κάθε φιλί με το νεογέννητο μωρό σας!
  • Αναζητήστε την καθοδήγηση και την βοήθεια των ειδικών. Η μαία που θα επιλέξετε εσείς να είναι δίπλα σας θα σας συνοδεύσει με τις συμβουλές της, έτσι ώστε να ζήσετε το ταξίδι της μητρότητας με τον πιο όμορφο και κατάλληλο τρόπο για εσάς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε την υποστήριξη μιας ομάδας (ιατρών, μαιών, ψυχολόγων) που θα γνωρίζει εσάς, τις ανάγκες σας και θα παρέχει την βοήθεια που χρειάζεστε εξατομικευμένα. Κάντε ερωτήσεις για ότι σας απασχολεί και μην φοβηθείτε να εκφράσετε τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Αναζητήστε καθοδήγηση από τα πρώτα κιόλας στάδια της εγκυμοσύνης σας, ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε για τον νέο σας ρόλο κατάλληλα και με αυτοπεποίθηση.
  • Συνδεθείτε με άλλες μητέρες που έκαναν το ίδιο ταξίδι με εσάς. Κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις που κάνει μια γυναίκα που βιώνει την μητρότητα με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο συνήθως βρίσκονται στο μέλλον. Οι εμπειρίες είναι για να τις μοιραζόμαστε και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να το κάνουμε με άτομα που ζουν μια τόσο ίδια πραγματικότητα με εμάς. Μην ξεχνάτε ότι η εμπειρία που αποκτήσατε και οι γνώσεις που θα μοιραστείτε μπορεί να είναι θεραπευτικές και ανακουφιστικές για μια νέα μαμά που θα τις ακούσει.
  • Ζήστε το ταξίδι της μητρότητας με περηφάνεια για αυτό που είστε και για αυτό που καταφέρατε. Είναι κατανοητό πως από την αρχή της προσπάθειας απόκτησης ενός παιδιού, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κύησης μέχρι και την γέννηση ίσως υποβόσκουν το άγχος και ο φόβος για το αν θα κυλίσουν όλα ομαλά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από την γέννηση ενός ανθρώπου, τίποτα πιο φυσικό από μια μητέρα να θρέφει το παιδί της με το γάλα της και τίποτα πιο φυσικό από το να είστε απόλυτα ενθουσιασμένοι με το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Απολαύστε το!

Η ικανότητα των γυναικών να γεννούν παιδιά, να τα αγαπούν, και να χτίζουν οικογένειες ελλείψει γενετικής ταυτότητας δεν είναι το αποτέλεσμα ενός απόκοσμου δώρου. Κατά την διαδικασία αυτή, όλα τα βιολογικά συστήματα που εμπλέκονται στην αναπαραγωγική διαδικασία ενεργούν αποτελεσματικά και σε απόλυτη αρμονία με μοναδικό σκοπό την καλλιέργεια της νέας ζωής. Επομένως εμπιστευτείτε το σώμα σας!

Μαρία Κυριακή Νταγιάντα
Gyn Care, Μιχαλακοπούλου 169
Αθήνα, 11527
Τηλ.: 6976722810
mariadayada@gmail.com

ntagianta-gyncare.jpeg

Βιογραφικό:

  • Εργαζόμενη ως μαία στο κέντρο εξωσωματικής Gyn Care IVF. Παροχή μαθημάτων προετοιμασίας σε μελλοντικούς και νέους γονείς, υποστήριξης κατά το θηλασμό και φροντίδας κατά την περίοδο της λοχείας. Παρακολούθηση κυήσεων χαμηλού κινδύνου.
  • Πιστοποίηση και συμμετοχή σε πλήθος σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ημερίδων κυρίως για τον μητρικό θηλασμό, τον τοκετό, τη νεογνική φροντίδα και τη λοχεία.
  • Αριστούχος Τελοιόφοιτη Μαιευτικής Σχολής Αθηνών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με 8.7/10.

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved