Η υπογονιμότητα είναι σε άνοδο και δεν εκπλήσσομαι

Η Jessica Bell van der Wal μοιράζεται τη δική της προσπάθεια απόκτησης παιδιού.

Η υπογονιμότητα είναι σε άνοδο και δεν εκπλήσσομαι
Bigstock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι 1 στους 6 ανθρώπους παλεύει με την υπογονιμότητα. Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από την αρχική εκτίμηση 1 στους 8 μόλις πριν από λίγα χρόνια. Και ενώ αυτό το στατιστικό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό σε μερικούς, για μένα, ήταν απλώς μια επιβεβαίωση αυτού που ήδη βλέπω, ακούω και αισθάνομαι.

Η υπογονιμότητα και οι προκλήσεις δημιουργίας οικογένειας είναι πολύ συνηθισμένες. Ωστόσο, παρόλα αυτά, σε όλο το ταξίδι μου, ένιωθα μόνη.

Ένιωθα ντροπή. Ένιωθα ότι είχα κάνει κάτι «λάθος». Κι όμως, έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να πετύχω τους στόχους που είχαμε με τον σύντροφό μου και για την οικογένειά μας. Είδα 14 γιατρούς σε 3 χρόνια. Ξόδεψα χιλιάδες δολάρια για θεραπεία. Και πέρασα πολλές, πολλές νύχτες αναζητώντας στο διαδίκτυο απαντήσεις.

Αλλά αυτό που έμαθα είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στο ταξίδι. Δεν υπάρχει μέση λύση σε θέματα γονιμότητας.

Έμεινα έκπληκτη όταν άκουσα να μου λένε: «Η καλύτερη επιλογή σας είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και ακόμη και τότε, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι».

Πώς έφτασα εδώ; Όλοι μου είπαν ότι ήμουν υγιής και θα ήμουν «καλά».

Κι όμως, ανακάλυψα τόσα πολλά που δεν ήξερα: από το PCOS και τη διάγνωση του υποθυρεοειδούς μέχρι τον αντίκτυπο του τρόπου ζωής και τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ανδρικός παράγοντας ( ευθύνεται για το 40% έως 50% όλων των περιπτώσεων υπογονιμότητας !). Ήταν καινούργιο για μένα και τώρα μου έλεγαν ότι μια διαδικασία που δεν καλύπτονταν από την ασφάλισή μου ήταν η μόνη μου ελπίδα.

Η δημιουργία οικογένειας δεν αφορά μόνο θεραπείες γονιμότητας ή κλινικές διαδικασίες. Αφορά επίσης τις συναισθηματικές, διανοητικές και κοινωνικές πτυχές του ταξιδιού.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με την υπογονιμότητα να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.

Ελεύθερη απόδοση από mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved