Είναι πιθανή μια εγκυμοσύνη κατά την περιεμμηνόπαυση;

Τι είναι η περιεμμηνόπαυση και πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μείνει μια γυναίκα έγκυος; 

Νίκη Παπανικολάου
Είναι πιθανή μια εγκυμοσύνη κατά την περιεμμηνόπαυση;
Bigstock

Οι πιθανότητες να συλλάβει φυσικά μια γυναίκα σταδιακά μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Στατιστικά έχει περίπου 5% πιθανότητες εγκυμοσύνης στην ηλικία των 40 ετών, λιγότερο από 3% στην ηλικία των 45 ετών και μόλις 1% στα 50.

Ενώ πολλές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν ωορρηξία και περίοδο κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, οι σπάνιοι κύκλοι και η πτώση της ποιότητας των ωαρίων καθιστούν πιο δύσκολη τη φυσική σύλληψη.

kolpiki-ksirotita-kai-eminopavsi.jpg

Τι είναι η περιεμμηνόπαυση

Περιεμμηνόπαυσηείναι η μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας μέχρι και την εμμηνόπαυση που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου. Η μέση διάρκειά της κυμαίνεται από 4 έως 11 έτη από το έτος που εμφανίστηκε ο τελευταίος κύκλος της περιόδου. Πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες, παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα μέχρι τη στιγμή που δεν θα παράγουν ωάρια. νΗμ

Συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης

Τα πιο συχνά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα. Συνήθως οι εξάψεις σταματούν μέσα σε επτά χρόνια μετά την τελευταία έμμηνο ρύση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνεχίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι ακόμα δυνατό να μείνετε έγκυος κατά την περιεμμηνόπαυση;

Αν και η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά από τη στιγμή που οι άνθρωποι φτάνουν στην περιεμμηνοπαυσιακή μετάβαση, είναι ακόμα δυνατό να μείνουν έγκυες. Ωστόσο, η δυσλειτουργία των ωοθυλακίων που σχετίζεται με την περιεμμηνόπαυση σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να συλλάβει κανείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

arxi-emminopavsis.jpg

Είναι δυνατό να μείνει έγκυος η γυναίκα κατά την περιεμμηνόπαυση;

Παρότι η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται, μπορεί ακόμη να συλλάβει κατά την περιεμμηνόπαυση, ανάλογα με τα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι την τελευταία περίοδο.

Αυτή η «εμμηνοπαυσιακή μετάβαση» φέρνει απρόβλεπτους κύκλους ωορρηξίας καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ανεβαίνουν και πέφτουν.

«Έως ότου οι ωοθήκες πάψουν να λειτουργούν εντελώς και με την προϋπόθεση ότι εξακολουθείτε να έχετε ωορρηξία περιστασιακά, η εγκυμοσύνη κατά την εμμηνόπαυση εξακολουθεί να είναι πιθανή», αναφέρει η Monica Christmas, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Εμμηνόπαυσης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η ηλικία κατά την οποία ξεκινά η εμμηνόπαυση έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στη γονιμότητα, καθώς η ποιότητα των ωαρίων συνεχίζει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Θα ήταν απίθανο για μια περιεμμηνοπαυσιακή γυναίκα ηλικίας 55 ετών να συλλάβει όχι όμως για μια 45χρονη περιεμμηνοπαυσιακή γυναίκα.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved