Η αποβολή είναι σημάδι υπογονιμότητας;

Μπορεί μια αποβολή να επηρεάσει τη γονιμότητά σας; 

Η αποβολή είναι σημάδι υπογονιμότητας;
Μπορεί μια γυναίκα που είχε αποβολή να μείνει έγκυος εύκολα; Bigstock

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι οι αποβολές είναι συχνές. Περίπου το 20% των ιατρικά επιβεβαιωμένων κυήσεων θα καταλήξουν σε αποβολή - αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνει η γυναίκα.

Είναι φυσικό λοιπόν να αναρωτιέστε αν μια αποβολή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες που έχουν μία ή και περισσότερες αποβολές μπορούν να έχουν στο μέλλον μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Οι πρώιμες αποβολές είναι απίθανο να δημιουργήσουν προβλήματα στη μήτρα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν μελλοντικές εγκυμοσύνες.

apovoli-kai-kortizoli.jpg

Εάν είχα μια αποβολή, τι μπορώ να κάνω για να μειώσω την πιθανότητα για ακόμα μία;

Για τις γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές, ο προσδιορισμός της υποκείμενης αιτίας είναι σημαντικός. Εάν ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει τα αίτια, υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν προληπτικά μέτρα που ενδέχεται να μειώσουν την πιθανότητα μελλοντικής αποβολής.

Πώς αντιμετωπίζεται η αποβολή;

Αν η αποβολή έλαβε χώρα σε πρώιμο στάδιο της κύησης και δεν εντοπίστηκαν εμβρυϊκά στοιχεία κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, τότε ενδέχεται να μη χρειαστεί κάποια περαιτέρω επέμβαση από πλευράς ιατρού. Την τελική όμως απόφαση, για το αν θα χρειαστεί κάποιος χειρουργικός καθαρισμός της ενδομητρικής κοιλότητας (απόξεση του ενδομητρίου), θα τη λάβετε μαζί με τον ιατρό σας.

Ο θεράπων, σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό, θα εκτιμήσει με υπερηχογραφικό έλεγχο το αν εντός της ενδομητρικής κοιλότητας εντοπίζεται ποσότητα ιστού τέτοια, που να χρειαστεί απόξεση. Απόξεση εξάλλου ίσως να χρειαστεί, αν μετά από την αποβολή υφίσταται εμμένουσα κολπική αιμόρροια.

Σε μερικές περιπτώσεις αποβολής σε αρχόμενο στάδιο της κύησης, οπότε και δεν εντοπίστηκαν εμβρυϊκά στοιχεία εντός της κοιλότητας της μήτρας, συνιστάται απόξεση, προκειμένου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εξωμήτριας κύησης.

endomitriosi-meta-apo-apovoli.jpg

Αν πάλι κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο εντοπιστούν εμβρυϊκά στοιχεία εντός της μήτρας, τότε συνήθως συνιστάται απόξεση της ενδομητρικής κοιλότητας.

Σε περιπτώσεις, που η αποβολή λαμβάνει χώρα σε πιο προχωρημένα στάδια της κύησης, ενδέχεται να χρειαστεί να προηγηθεί του χειρουργικού καθαρισμού η χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, ώστε να «προετοιμαστεί» η μήτρα για την επέμβαση αυτή. Τότε χορηγούνται φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία τρόπον τινά προκαλούν διαστολή του τραχήλου και συσπάσεις της μήτρας. Με τον τρόπο αυτό το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της μήτρας εξέρχεται αυτόματα πριν από αυτή καθαυτή την απόξεση.

Με πληροφορίες από το shadygrovefertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved