Εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση: Μπορεί να συμβεί;

Τι είναι η περιεμμηνόπαυση, τι η εμμηνόπαυση και πόσο πιθανή είναι μία εγκυμοσύνη στα στάδια αυτά; 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση: Μπορεί να συμβεί;
Bigstock

Οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται όσο η γυναίκα μεγαλώνει. Στην εμμηνόπαυση στερεύει το απόθεμα των ωοθυλακίων στις ωοθήκες, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη σύλληψη με φυσιολογικό τρόπο. Ωστόσο, οι θεραπείες γονιμότητας και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν κάνει εφικτό μία γυναίκα να μπορεί να μείνει έγκυος σε προχωρημένη ηλικία, ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση.

Ας, όμως, πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα στάδια της εμμηνόπαυσης

«Μία γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση όταν για 12 συναπτούς μήνες δεν έχει περίοδο» αναφέρει ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός. Η εμμηνόοαυση εξελίσσεται προοδευτικά και συμβαίνει σε δύο στάδια: το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης .

Περιεμμηνόπαυση. Το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης είναι ένα στάδιο μετάβασης προς την εμμηνόπαυση. Για κάποιες γυναίκες ξεκινά στη δεκαετία των 30, σε άλλες στη δεκαετία των 40 και διαρκεί πέντε χρόνια ή και περισσότερο. Τα πρώτα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης είναι οι αλλαγές στον εμμηνορυσιακό κύκλο, όπως η πιο ήπια αιμορραγία ή ότι παύει να είναι πια σταθερός.

Στην περιεμμηνόπαυση τα επίπεδα ορμονών όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, πέφτουν ραγδαία. Οι ορμονικές αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα πληθώρα συμπτωμάτων, σύμφωνα με το Health, όπως:

  • Έντονη εφίδρωση, ειδικά τις βραδινές ώρες
  • Πονοκέφαλοι
  • Εξάψεις
  • Αϋπνία
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Προβλήματα μνήμης
  • Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί
  • Χαμηλή λίμπιντο
  • Ακράτεια ούρων
  • Συχνές ουρολοιμώξεις
proori-emminopausi-gonimotita.jpg

Εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυσηχαρακτηρίζεται από την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσης. Εμφανίζεται γύρω στα 51 χρόνια, με μια απόκλιση 3-4 ετών.

1 στις 100 περίπου γυναίκες βιώνουν τη λεγόμενη πρόωρη εμμηνόπαυση πριν την συμπλήρωση του 40ου έτους της ηλικίας του. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από την πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια και εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε γυναικολογικές επεμβάσεις, καθώς και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Επίσης πρόωρη εμμηνόπαυση παρουσιάζουν γυναίκες με γενετικές ανωμαλίες (π.χ. σύνδρομο Τurner μωσαϊκό), καθώς και γυναίκες με φλεγμονή των ωοθηκών, οφειλόμενη σε αυτοαντισώματα (αντισώματα που παράγει ο οργανισμός εναντίων των ίδιων του των κυττάρων).

Εγκυμοσύνη και περιεμμηνόπαυση

Αν και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας, δεν είναι απίθανο να μείνετε φυσιολογικά έγκυος στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης. Για τις περισσότερες γυναίκες οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται μετά την ηλικία των 30. Η πτώση είναι ακόμα πιο ραγδαία μετά την ηλικία των 35 και ακόμα περισσότερο μετά τα 40.

Παρόλο που στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης, η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας εξακολουθεί να υφίσταται, συμπτώματα όπως οι διαταραχές στον κύκλο και η μειωμένη λίμπιντο, μειώνουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

thetiko-test-egkymosynis.jpg

Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση μία γυναίκα είναι αδύνατο να συλλάβει φυσιολογικά. Μπορεί, ωστόσο, να μείνει έγκυος με τις μεθόδους βοηθητικής αναπαραγωγής όπως την εξωσωματική γονιμοποίηση αξιοποιώντας ωάριο που έχει καταψυχθεί νωρίτερα ή που έχει δοθεί από κάποιον δότη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση και γενικά μετά την ηλικία των 35 ετών αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • Τοκετό με καισαρική τομή
  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες εμβρύου
  • Αποβολή
  • Πρόωρος τοκετός
  • Προεκλαμψία

*Με πληροφορίες από Health.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved