Φολικό οξύ: Γιατί είναι σημαντικό στην εγκυμοσύνη

Τι λένε οι ειδικοί για το φολικό οξύ την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Φολικό οξύ: Γιατί είναι σημαντικό στην εγκυμοσύνη

Έγκυος κρατά ένα μαρούλι στο χέρι.

Bigstock

Το φολικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Είναι γνωστό και ως βιταμίνη Β9 και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η σημασία του φολικού οξέος στην εγκυμοσύνη

Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική νευρολογική ανάπτυξη του μωρού. Η γυναικολόγος Amy Wetter αναφέρει στο Parents: «Το φολικό οξύ βοηθά στον σχηματισμό του νευρικού σωλήνα και του εγκεφάλου. Τα επαρκή επίπεδα φολικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών».

Η γυναικολόγος Anisha Farishta αναφέρει επίσης: «Το φολικό οξύ ενισχύει την ανάπτυξη του πλακούντα ο οποίος παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο μωρό και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη επιπλοκών της εγκυμοσύνης όπως είναι ο πρόωρος τοκετός και η προεκλαμψία».

egkymosyni-vitamini-A.jpg

Έγκυος κόβει λαχανικά.

Bigstock

Πόσο φολικό οξύ πρέπει να παίρνει η έγκυος;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων οι έγκυες πρέπει να καταναλώνουν από 400 έως 800 mg φολικού οξέος καθημερινά. Η επαρκής πρόσληψη μπορεί να επιτευχθεί συνδυαστικά από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν την βιταμίνη Β9 και από την χορήγηση συμπληρώματος φολικού οξέος.

Τα συμπληρώματα φολικού οξέος καλό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς να λαμβάνονται πριν από τη σύλληψη. Η dr Maggie Richter γυναικολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή McGoven αναφέρει: «Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος συνιστώνται για τουλάχιστον έναν έως τρεις μήνες πριν μείνετε έγκυος και στη συνέχεια καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Ποιες τροφές είναι πηγή φολικού οξέος

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο και συνεργάτη του Mothersblog.gr, Μενέλαο Λυγνό, διατροφικές πηγές φολικού οξέος είναι:

  • τα φρούτα: πορτοκάλι, μπανάνες, φράουλες
  • τα όσπρια: φασόλια, φακές
  • τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  • η μαγιά
  • το συκώτι – η υπερβολική κατανάλωση συκωτιού δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της κύησης, καθότι αυτό περιέχει και βιταμίνη Α και τα υψηλά επίπεδα αυτής είναι συχνά βλαπτικά για το αναπτυσσόμενο έμβρυο
  • από κρέατα: των πουλερικών και το χοιρινό
  • τα θαλασσινά και κυρίως τα μαλάκια – εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, πως οι τροφές αυτές κατά την κύηση καταναλώνονται με μέτρο.

Είναι απαραίτητο εξάλλου να υπενθυμίσουμε, πως η κατανάλωση ωμών λαχανικών κατά την κύηση επιτρέπεται, αυστηρά και μόνον αν αυτά είναι καλά πλυμένα ή μαγειρεμένα, για το φόβο της βλαπτικής για το έμβρυο λοίμωξης από το παράσιτο τοξόπλασμα.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved