Πολύποδες μήτρας: Η αφαίρεσή τους αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης;

Με ποιο τρόπο οι πολύποδες της μήτρας επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Νίκη Παπανικολάου
Πολύποδες μήτρας: Η αφαίρεσή τους αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης;
Bigstock

Οι πολύποδες της μήτρας, είναι μικρά, καλοήθη, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ογκίδια, τα οποία ενδέχεται να εμφανισθούν στο ενδομήτριο ή στον τράχηλο της μήτρας τόσο σε γόνιμες όσο και σε υπογόνιμες γυναίκες.

Επηρεάζουν συχνότερα γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση,
παχύσαρκες ή υπέρβαρες καθώς και όσες είχαν ανεπιτυχείς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αρκετές γυναίκες με πολύποδες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ενώ άλλες, μπορεί να εμφανίσουν έντονη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή υπερβολικές κολπικές εκκρίσεις.

Young Woman Suffering From Menstrual Pain On Bed At Home

Οι πολύποδες της μήτρας επηρεάζουν τη γονιμότητα;

Μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα αλλά αυτό συχνά εξαρτάται από τη θέση του πολύποδα ή των πολύποδων στον τράχηλο της μήτρας. Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Mahantesh Karoshi οι πολύποδες εμποδίζουν τη γονιμοποίηση του ωαρίου γι΄αυτό και συνιστά τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν, να τους αφαιρέσουν.

Από την πλευρά του ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός, εξηγεί ότι τα αίτια της διασύνδεσης της παρουσίας πολυπόδων με την εκδήλωση υπογονιμότητας δεν έχουν διασαφηνισθεί. Μόνον σχετικές θεωρίες έχουν διατυπωθεί.

Σε μία εκ των θεωριών αυτών, οι οποία υποστηρίζεται σε μελέτη του 2008, περιγράφεται η ενδεχόμενη ιδιότητα του πολύποδα ως «μηχανικού εμποδίου». Κατ’ ουσίαν σύμφωνα με την άποψη αυτή ενδεχομένως οι πολύποδες να «δυσκολεύουν» τη σύλληψη, διότι αποτελούν εμπόδιο στη διέλευση των σπερματοζωαρίων δια των σαλπίγγων στο δρόμο τους για της «συνάντηση» με το ωάριο, ή αντίστοιχα στη διέλευση του γονιμοποιημένου πλέον ωαρίου από τις ωοθήκες προς την ενδομητρική κοιλότητα, όπου το έμβρυο θα εμφυτευθεί. Οι συντάκτες τις συγκεκριμένης μελέτης άλλωστε παρατήρησαν, πως οι πολύποδες, που παρεμποδίζουν τη γονιμότητα εντοπίζονται κατά κύριο λόγον πλησίον του μητριαίου σαλπιγγικού στομίου.

Άλλη θεωρία σχετίζει την παρουσία πολυπόδων μέσα στη μήτρα με αλλοίωση του περιβάλλοντος της μήτρας, το οποίο τελικά καθίσταται ακατάλληλο, για την εμφύτευση του εμβρύου.

polipodes-mitra.jpg

Οι πολύποδες της μήτρας πρέπει πάντα να αφαιρούνται;

Η υστεροσκόπηση είναι μία επέμβαση με σχετικά μικρή πιθανότητα επιπλοκών, ενώ μέσω αυτής επιτυγχάνεται η διάγνωση και η αφαίρεση πολυπόδων, η παρουσία των οποίων σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται με μείωση της γονιμότητας της γυναίκας.Η γενική σύσταση για τις γυναίκες με πολύποδες της μήτρας είναι η αφαίρεσή τους και η εξέταση δείγματος ιστού για περαιτέρω αξιολόγηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved