Και φέτος χωρίς παιδί - Ζευγάρια μοιράζονται την εμπειρία τους

Πολλά ζευγάρια που δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν παιδί, παρά τις προσπάθειες, πιέζονται συναισθηματικά ακόμα περισσότερο την περίοδο των γιορτών.

Νίκη Παπανικολάου
Και φέτος χωρίς παιδί - Ζευγάρια μοιράζονται την εμπειρία τους
Bigstock

Για τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα, τα Χριστούγεννα είναι μια φορτισμένη συναισθηματική περίοδος.

Ακόμα κι αν είναι μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους η απουσία ενός μωρού που τόσο λαχταρούν, γίνεται πιο έντονη την περίοδο των γιορτών.

«Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν μια ακόμα χρονιά που δεν εξελίχθηκε όπως περίμενες. Αν συνυπολογίσεις δε ότι είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, καταλαβαίνεις ότι πρέπει να επιστρατεύσεις πολλά ψυχικά αποθέματα», ανέφερε στο theguardian.com η Sophie Flynn που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί.

Η πίεση που αισθάνονται τα ζευγάρια να δείχνουν χαρούμενα, ακόμα κι αν το μόνο που νιώθουν είναι βαθιά θλίψη, είναι μεγάλη ενώ παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν, τις καλοπροαίρετες κατά τα άλλα ερωτήσεις, για το πότε θα κάνουν με το καλό ένα παιδάκι ή γιατί το καθυστερούν.

katathlipsi-kai-ipogonimotita.jpg

Για τη Nina, τα περσινά Χριστούγεννα ήταν τα χειρότερα της ζωής της. Είχε χάσει συνολικά τέσσερα μωρά και παρότι κατάφερε να αποκτήσει παιδί, δεν μπορεί ακόμα να αποβάλει το άγχος. «Αναγνωρίζω ότι έχω ένα παιδί, κάτι που κάνει μεγάλη διαφορά… Ωστόσο, θυμάμαι ότι είχα κρίσεις πανικού όλα τα Χριστούγεννα », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Julia Bueno είναι ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του «The Brink of Being» κι όπως λέει «έχω χάσει το μέτρημα του αριθμού των ζευγαριών με τα οποία έχω μιλήσει και τα οποία είχαν φανταστεί, ήλπιζαν και προσευχήθηκαν για ένα μωρό τα Χριστούγεννα. Αυτή η ανεκπλήρωτη ευχή μπορεί να είναι οδυνηρή». Θυμάται μάλιστα πώς ένα ζευγάρι έκλαιγε κρυφά για ένα χρόνο που δεν κατάφερε να αποκτήσει παιδί.

Η θεραπεία γονιμότητας, επίσης, μπορεί να επηρεάσει τους εορτασμούς. Η Katie έχασε ένα μωρό τον περασμένο Μάιο και περιμένει την εμβρυομεταφορά που θα γίνει τον Ιανουάριο. Για εκείνη, τα Χριστούγεννα είναι απλά ένα χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να κάνει ξανά την προσπάθειά της. Παραδέχεται ότι «φοβάται» ακόμα και το χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου καθώς θα πρέπει να αντισταθεί σε κάθε είδους πειρασμούς (ποτό – φαγητό) καθώς ακολουθεί θεραπεία γονιμότητας.

ipogonimotita-logoi.jpg

Για τη Sophie και τον σύντροφό της τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα από τις εξωσωματικές και να επικεντρωθούν στον εαυτό τους. «Δεν είμαι λιγότερο λυπημένη καθώς μπαίνουμε στα πέμπτα μας Χριστούγεννα χωρίς μωρό, αλλά έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν και πολλές μικρές χαρές στη ζωή μας, τις περισσότερες μέρες, που ξεπερνούν αυτές της λύπης μας. Ειλικρινά αγαπώ τα Χριστούγεννα και είναι μεγάλη ανακούφιση να μπορώ να τα απολαμβάνω αντί απλά να τα υπομένω», είπε η Sophie.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved