Τραχηλική βλέννα: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

Η τραχηλική βλέννα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της σύλληψης.

Νίκη Παπανικολάου
Τραχηλική βλέννα: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα
Bigstock

Τα κολπικά υγρά παράγονται κατά κύριο λόγο από τον τράχηλο (τραχηλική βλέννα). Χάρη σε αυτά, ο κόλπος λιπαίνεται και προστατεύεται η υγεία του ιστού, που τον καλύπτει εσωτερικά.

Η ελάχιστη ή καθόλου βλέννα του τραχήλου της μήτρας οδηγεί σε κολπική ξηρότητα και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος.

Ο ρόλος της τραχηλικής βλέννας στην επίτευξη εγκυμοσύνης

Η τραχηλική βλέννα είναι απαραίτητη για την επίτευξη εγκυμοσύνης, καθώς δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για το σπέρμα να κινείται ελεύθερα. Επίσης, «προστατεύει» τα σπερματοζωάρια και ενδεχομένως παρατείνει και τη διάρκεια της ζωής τους (κανονικά αυτά επιβιώνουν περίπου 72 ώρες μετά την εκσπερμάτωση, ενώ η «φιλική» βλέννη ενδέχεται να παρατείνει τη ζωή τους μέχρι και τις 5 ημέρες). Τέλος, λειτουργεί ως «φίλτρο» παρεμποδίζοντας τη δίοδο σπερματοζωαρίων, τα οποία δεν έχουν φυσιολογική μορφολογία ή παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα.

«Κατ’ ουσίαν η τραχηλική βλέννη είναι «φιλική» προς τα σπερματοζωάρια, μόνο λίγο πριν αυτήν καθαυτήν την ωορρηξία, οπότε και είναι οι γόνιμες ημέρες της γυναίκας», εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός.

Τα ήπια προβλήματα με την τραχηλική βλέννα μπορεί να αυξήσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να μείνετε έγκυος αλλά δεν προκαλούν απαραίτητα στειρότητα. Για την αντιμετώπιση πιο σοβαρών προβλημάτων λόγω τραχηλικής βλέννας απαιτούνται θεραπείες γονιμότητας ή ορμονική υποστήριξη.

kolpikes-molinseis-zimis-kai-gonimotita.jpg

Επίπεδα τραχηλική βλέννας

Τα επίπεδα της τραχηλικής βλέννας δεν είναι πάντα σταθερά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Λοιμώξεις, ορμονικές ανισορροπίες ή φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητά της ενώ σημαντικές αλλαγές είναι πιθανόν να παρατηρήσετε τόσο στην ποσότητα όσο και στην υφή της, καθώς μεγαλώνετε.

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα και την ποσότητα της τραχηλικής βλέννας

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής βελτιώνει και την ποιότητα και την ποσότητα της τραχηλικής βλέννας. Έτσι φροντίστε να:

  • Ενυδατώνεστε επαρκώς
  • Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά
  • Περιορίσετε (δεν χρειάζεται να διακόψετε τελείως) την καφεΐνη
  • Μην καπνίζετε
  • Να γυμνάζεστε
  • Μην κάνετε υπερβολές με τις κολπικές πλύσεις
  • Χρησιμοποιείτε κατάλληλα προϊόντα για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής

Αν υπάρχει υποψία ότι η υπογονιμότητα οφείλεται σε «εχθρική» τραχηλική βλέννα (όταν εμποδίζει δηλ.τη δίοδο των σπερματοζωαρίων προς τη μήτρα) ή σε ανατομικά αίτια, όπως η στένωση του τραχήλου, το ζευγάρι μπορεί να υποβληθεί σε ενδομήτρια σπερματέγχυση.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved