Οι κολπικές μολύνσεις ζύμης μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα;

Πώς σχετίζονται  οι κολπικές μολύνσεις ζύμης με την ικανότητα να συλλάβετε.  

Νίκη Παπανικολάου
Οι κολπικές μολύνσεις ζύμης μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα;
Bigstock

Η μόλυνση από ζυμομύκητες γνωστές και ως καντιντίαση, είναι πολύ συχνή στις γυναίκες.

Προκαλείται συνήθως από τον μύκητα Candida και εκδηλώνεται με κνησμό, οίδημα και ερεθισμό. Ο συγκεκριμένος μύκητας «συνυπάρχει» στην περιοχή του κόλπου με το βακτήριο γαλακτοβάκιλλος που εμποδίζει την εξάπλωση του Candida. Ωστόσο, εάν υπάρχει ανισορροπία, τα κύτταρα της ζύμης αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα τη μόλυνση. Η Candida albicans είναι μια μορφή παθογόνου ζυμομύκητα που προκαλεί την πλειοψηφία των μολύνσεων από ζυμομύκητες.

ginaikeios-kolpos.jpg

Κολπικές μολύνσεις ζύμης: αίτια

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη μόλυνση από ζυμομύκητες. Το σημαντικό είναι να την αντιμετωπίσετε άμεσα με θεραπεία.

Τα άτομα που έχουν διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτή τη λοίμωξη. Ο διαβήτης μειώνει τα επίπεδα γλυκογόνου στα κολπικά κύτταρα καθιστώντας το κολπικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για μυκητιάσεις. Ομοίως, το HIV/AIDS, η χημειοθεραπεία και τα ισχυρά φάρμακα επηρεάζουν την ανοσία και σας καθιστούν ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Επίσης, το βρεγμένο μαγιό, τα στενά ρούχα, τα συνθετικά εσώρουχα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από κολπική ζύμη, λόγω της υγρασίας και του ερεθισμού στην ευαίσθητη περιοχή.

Όμως, και τα αντιβιοτικά ενδέχεται να προκαλέσουν κολπικές μολύνσεις ζύμης καθώς και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Τέλος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το έντονο στρες αλλά και η εγκυμοσύνη είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ζυμομύκητα.

mikitiasiki-kolpitida-gonimotita.jpg

Κολπικές μολύνσεις ζύμης: συμπτώματα

Οι μολύνσεις ζύμης μπορεί να έχουν πολλά συμπτώματα εκ των οποίων αρκετά παραμένουν αδιάγνωστα στα αρχικά στάδια. Τα πιο συχνά είναι τα ακόλουθα:

  • Εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή.
  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και όχι μόνο.
  • Κνησμός και ερεθισμός στην περιοχή του κόλπου.
  • Οίδημα στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Κνησμός και πόνος μαζί με λευκή κολπική έκκριση.
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια του σεξ.
  • Ερυθρότητα και πόνος στην περιοχή του κόλπου.
  • Εξανθήματα στην περιοχή του κόλπου.

Κολπικές μολύνσεις ζύμης: Πώς σχετίζονται με τη γονιμότητα;

Μια περιστασιακή κολπική μόλυνση ζύμης που θεραπεύεται εύκολα δεν έχει καμία επίδραση στη γονιμότητά σας. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να την επηρεάσει είναι μειώνοντας την επιθυμία σας για σεξ. Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης, από την άλλη πλευρά, μπορούν να διαταράξουν τη βλέννα του τραχήλου της μήτρας και το κολπικό περιβάλλον, καθιστώντας πιο δύσκολη την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα. Σε ακραίες περιστάσεις είναι πιθανό να προκαλέσει στειρότητα και να αυξήσει την ανάγκη για θεραπεία γονιμότητας.

Γι΄αυτό και με τις πρώτες ενοχλήσεις απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να λάβετε την κατάλληλη αγωγή.

Με πληροφορίες από το thehealthsite.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved