Κολπικά υγρά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απόχρωση και τη σύστασή τους

κολπικές εκκρίσεις αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο για το γυναικείο οργανισµό.

Κολπικά υγρά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απόχρωση και τη σύστασή τους

Όταν όμως παρατηρούνται αλλαγές στο χρώμα, στη σύσταση ακόμα και στη μυρωδιά τους ή και άλλα συμπτώματα, η γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Ας δούμε όμως τι μπορεί να σημαίνουν τα κολπικά υγρά ανάλογα με το χρώμα τους. Σύμφωνα με το onmed.gr, συνήθως εμείς οι γυναίκες βρισκόμαστε αντιμέτωπες με τις εξής περιπτώσεις :

  1. Διάφανα έως λευκά και παχύρρευστα
    Πιθανότατα βρίσκεστε στο στάδιο της ωορρηξίας. Τα διάφανα έως λευκά και παχύρρευστα κολπικά υγρά εμφανίζονται συνήθως στα μέσα του κύκλου. Είναι ένας «αυτόματος μηχανισμός» του οργανισμού για να διευκολυνθεί η κίνηση του σπέρματος μέσα στον κόλπο και κατ' επέκταση να γονιμοποιηθεί πιο εύκολα το ωάριο.
  2. Λευκά, με σβώλους και προκαλούν φαγούρα
    Πιθανότατα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από μύκητα (καντιντίαση), από υπερβολική ανάπτυξη των μυκήτων που βρίσκονται φυσιολογικά στα γυναικεία γεννητικά όργανα και βοηθούν στην εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας του αιδοίου. Τα κολπικά υγρά στην περίπτωση αυτή δεν μυρίζουν, όμως προκαλούν έντονη φαγούρα εσωτερικά ή εξωτερικά στα χείλη του αιδοίου.
  3. Κιτρινωπά ή πρασινωπά υγρά που μυρίζουν
    Πρόκειται πιθανότατα για χλαμύδια ή γονόρροια, δύο πολύ συχνά ΣΜΝ. Άλλα συνοδά συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο πόνος στην πυελική χώρα και το τσούξιμο κατά την ενούρηση.
  4. Γκριζωπά, αραιά και μυρίζουν έντονα
    Πρόκειται πιθανότατα για βακτηριακή κολπίτιδα. Η έντονη μυρωδιά των κολπικών υγρών (θυμίζει ψάρι!) είναι στην περίπτωση αυτή το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Η κολπίτιδα είναι σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα της ανισορροπίας βακτηρίων στα γεννητικά όργανα.
  5. Αφρώδη υγρά που μυρίζουν και έχουν ελαφρώς γκρι ή πράσινη απόχρωση
    Πιθανότατα πρόκειται για τριχομονάδωση (τριχομονίαση). Θεωρείται ΣΜΝ όμως δεν μεταδίδεται μόνο με τη σεξουαλική επαφή. Είναι πιθανό να μολυνθείτε και από πετσέτες, sex toys ή άλλα αντικείμενα. Η λοίμωξη είναι σε πολλές περιπτώσεις ασυμπτωματική.
  6. Κολπικά υγρά με αίμα
    Μπορεί να οφείλεται σε αιφνίδια αιμορραγία, αρκετά σύνηθες φαινόμενο για μια γυναίκα που ξεκινά να παίρνει αντισυλληπτικά, καθώς το σώμα της αντιδρά στις ορμονικές αλλαγές. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν το χρώμα των υγρών είναι σκούρο κόκκινο ή καφέ, μπορεί να έχουν αναμειχθεί με αίμα από την τελευταία περίοδο. Σπανιότερα, η ύπαρξη αίματος υποδεικνύει προ-καρκινική αλλοίωση του τραχήλου.

Πότε τα κολπικά υγρά υποδηλώνουν εγκυμοσύνη;

Μερικές γυναίκες περίπου 8 με 10 ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία της έμμηνου ρύσης παρατηρούν, πως οι κολπικές εκκρίσεις τους λαμβάνουν ένα ροζ, κόκκινο ή φαιό χρώμα και εντοπίζουν κηλίδες στο εσώρουχο ή τη σερβιέτα τους. Το φαινόμενο αυτό έχει συνήθως διάρκεια λίγες ημέρες, ενώ μπορεί να παραταθεί μέχρι και την αναμενόμενη ημερομηνία έλευσης της περιόδου και προκαλεί συχνά ανησυχία, ιδιαίτερα αν η υπάρχει η υποψία κύησης. Συνήθως αυτές οι κηλίδες οφείλονται στη λεγόμενη «αιμόρροια της εμφύτευσης». Περίπου τρεις ημέρες μετά από τη γονιμοποίηση του ωαρίου το έμβρυο, που προέκυψε, ξεκινάει την εμφύτευσή του στον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας. Ο καλυπτικός αυτός ιστός αντιδρά στην εμφύτευση του εμβρύου και έτσι διαφεύγει μικρή ποσότητα αίματος. Το αίμα αυτό χρωματίζει τις κολπικές εκκρίσεις. Συνεπώς, η εμφάνιση αυτής της χρωματισμένης βλέννης 8 με 10 ημέρες πριν την αναμενόμενη έλευση της περιόδου δεν είναι απαραίτητα σημείο δυσχέρειας της αρχόμενης κύησης.

Επομένως, σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog Μενέλαο Λυγνό οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται σημαντικά στην αρχή της κύησης, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο της «αιμόρροιας της εμφύτευσης», μπορούν όμως αυτά τα δύο φαινόμενα να αποτελέσουν διαγνωστικά σημεία, που υποδηλώνουν με βεβαιότητα την έναρξη της κύησης; Δυστυχώς όχι.Καταρχήν, οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται μεν στην αρχή της κύησης, αλλά η αύξηση αυτή γίνεται συνήθως αισθητή μετά τις 8 εβδομάδες κύησης ή και αργότερα. Έτσι έχει παρέλθει η αναμενόμενη ημερομηνία έλευσης της έμμηνου ρύσης. Στην αναμενόμενη ημερομηνία έλευσης της περιόδου συμπληρώνονται μόλις 4 εβδομάδες κύησης .Άρα όταν η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων γίνει πλέον αισθητή, η γυναίκα έχει ήδη αντιληφθεί την καθυστέρηση στην περίοδο, η οποία είναι και πιο ισχυρό σημείο αρχόμενης κύησης.

Το φαινόμενο της «αιμόρροιας της εμφύτευσης» άλλωστε δεν παρατηρείται σε όλες τις γυναίκες. Επομένως, ούτε και αυτό είναι ένα αξιόπιστο σημείο έναρξης της κύησης.

Οι κολπικές εκκρίσεις λοιπόν αν και αυξάνονται στην αρχή της κύησης, ενώ ενδέχεται να λάβουν και χρωματισμό λόγω της «αιμόρροιας της εμφύτευσης», δεν αποτελούν αξιόπιστο σημείο σε ό,τι αφορά τη διάγνωση αρχόμενης κύησης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved