Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Οι εξετάσεις βοηθούν να γνωρίζετε αν υπάρχει κάτι παθολογικό που εμποδίζει την προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος.

Νίκη Παπανικολάου
Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε
Bigstock

Οι προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την υγεία σας καθώς δείχνουν αν υπάρχουν κρυφές ασθένειες, ειδικά χωρίς συμπτώματα, που ενδεχομένως εμποδίσουν την προσπάθειά σας να αποκτήσετε παιδί.

Ετήσιος έλεγχος

Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γιατρό σας τακτικά ή τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Χωρίς εξέταση, μια προκαρκινική βλάβη που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο αρχικό ακόμα στάδιο, είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε προχωρημένη βλάβη ή ακόμη και σε καρκίνο. Τα μη διαγνωσμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις της πυέλου και να προκαλέσουν ακόμα και στειρότητα.

Ο προληπτικός έλεγχος είναι επίσης απαραίτητος για να διαπιστωθεί αν έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, κύστες στις ωοθήκες και πολλά ακόμα.

Over Shoulder View Of Female Psychologist Sitting In Armchair, Talking With Upset Woman Patient. Psy

Τι περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος

  • Γυναικολογική εξέταση
  • Κολποσκόπηση
  • Διακολπικό υπερηχογράφημα ( για το μέγεθος και τη θέση της μήτρας)
  • Εξέταση των μαστών (ψηλάφηση ή μαστογραφία)
  • Τεστ Παπανικολάου
  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού
  • Γενικές εξετάσεις αίματος

Επιπλέον, η ετήσια γυναικολογική εξέταση αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία να συζητήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, τις μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, τις ανησυχίες της εμμηνόπαυσης ή πιθανά σεξουαλικά προβλήματα ή δυσλειτουργίες. Σε πολλές περιπτώσεις, με βάση την ηλικία ή τα συμπτώματα, ο γυναικολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως ψηφιακή μαστογραφία, έλεγχο οστικής πυκνότητας, ενδοκρινολογική παρακολούθηση ή δερματολογικό έλεγχο ύποπτης βλάβης.

gynaikologikos-elegxos.jpg

Δερματολογικός έλεγχος

Εξίσου σημαντικός είναι και ο δερματολογικός έλεγχος. Θα πρέπει να επισκέπτεστε τον δερματολόγο μια φορά τον χρόνο ξεκινώντας από την ηλικία των 21 ετών. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology Association), ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ποσοστά υψηλότερα στις γυναίκες κάτω των 50 ετών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Κατά τη διάρκεια ενός δερματικού ελέγχου, ο γιατρός σας θα αναζητήσει αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους ή νέους σπίλους στο δέρμα. Ενώ μπορείτε (και πρέπει) να κάνετε τακτικό αυτοέλεγχο στο σπίτι, ένας ετήσιος δερματολογικός έλεγχος ή ένα ραντεβού με τον δερματολόγο θα διασφαλίσει ότι αν υπάρχει κάτι θα εντοπιστεί εγκαίρως, ειδικά σε περιοχές του σώματός σας που δεν μπορείτε να δείτε όπως η πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής σας.

Με πληροφορίες από το hvilleobgyn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved