Τι δεν πρέπει να παραλείπετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Είναι σημαντικό να μη ξεχνάτε να κάνετε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, ειδικά όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Τι δεν πρέπει να παραλείπετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Ποιες εξετάσεις δεν πρέπει να κάνετε κάθε χρόνο αν θέλετε να συλλάβετε.

Bigstock

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων με στόχο την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων της υγείας των γυναικών.

Σε ποια ηλικία ξεκινάει ο γυναικολογικός έλεγχος;

Από τη στιγμή που μια γυναίκα ξεκινά τη σεξουαλική δραστηριότητα , κρίνεται σκόπιμο να κάνει ετήσιο έλεγχο ανεξάρτητα από την ηλικία της.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) πάντως συνιστά η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο να γίνεται περίπου στην ηλικία των 14- 15 ετών.

Beautiful Young Woman Feeling Strong Head Pain

Τι περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος.

Bigstock

Τι περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος

Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει τυχόν φλεγμονές και λοιμώξεις στο κατώτερο γεννητικό σύστημα αλλά και πιθανές τραχηλικές και κολπικές δυσπλασίες. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να γίνεται κάθε 3 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 21 έως 29 ετών. Σε γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω, συνιστάται η ταυτόχρονη εξέταση του τεστ Παπανικολάου και του ιού HPV κάθε 5 χρόνια.

Ψηλάφηση μαστού - μαστογραφία

Συνιστάται εξέταση μαστού κάθε 1 έως 3 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών ενώ κάθε γυναίκα πρέπει να μάθει πώς να αυτοεξετάζεται, ψηλαφώντας τον μαστό μόνη της μια φορά το μήνα.

Στον ετήσιο έλεγχο είναι απαραίτητα τόσο η ψηφιακή μαστογραφία όσο και ο υπέρηχος μαστού, ειδικά στις γυναίκες μετά τα 40.

Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων

Με το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, είναι δυνατή η διάγνωση διαφόρων παθήσεων όπως πολύποδες της μήτρας, ινομυώματα, κακοήθεις παθήσεις, κ.α.

Εξέταση HIV

Αυτή η εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Ο έλεγχος για άλλα ΣΜΝ όπως η σύφιλη, η τριχομονάδα, ο ιός του απλού έρπητα και η ηπατίτιδα θα πρέπει να βασίζεται σε παράγοντες κινδύνου.

Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και γονιμότητα

Με τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο γνωρίζετε αν υπάρχει κάτι παθολογικό που εμποδίζει την προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος. Αν για παράδειγμα έχετε μια κύστη, ένα ινομύωμα, έναν πολύποδα, που επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητά σας.

Επίσης, πολλές παθήσεις που επηρεάζουν την υγεία των γυναικών, όπως ο ιός HPV , ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του μαστού, δεν παρουσιάσουν συμπτώματα. Με τον τακτικό έλεγχο η διάγνωση μπορεί να γίνει έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν οι όποιες παθήσεις όταν ακόμα είναι σε πρώιμο στάδιο.

Με πληροφορίες από το lifespan.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved