Υπογονιμότητα: Οι ψυχολογικές αντιδράσεις ανδρών και γυναικών

Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο θέμα της υπογονιμότητας;

Νίκη Παπανικολάου
Υπογονιμότητα: Οι ψυχολογικές αντιδράσεις ανδρών και γυναικών
Bigstock

Η υπογονιμότητα είναι ίσως μια από τις πιο αγχωτικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι.

Το πώς θα τη διαχειριστεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες καθώς κάθε άτομο είναι διαφορετικό και τα θέματα υπογονιμότητας ποικίλλουν. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι μετά από μια απώλεια εγκυμοσύνης μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες στήριξης σε σχέση με εκείνο που υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων για τον πρώτο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

andriki-ipogonimotita.jpg

Υπογονιμότητα: Αντιδράσεις ανδρών και γυναικών

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι αυτές που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα προβλήματα γονιμότητας. Θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο, νιώθουν θλίψη και συχνά επιλέγουν την απομόνωση. Ωστόσο, θα ζητήσουν στήριξη και βοήθεια πιο εύκολα από τον σύντροφό τους.

Οι άνδρες από την άλλη, όταν η υπογονιμότητα οφείλεται στους ίδιους, φαίνεται ότι δεν μπορούν να τη διαχειριστούν με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις τους να είναι πιο έντονες. Κλείνονται στον εαυτό τους, εκδηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και συναισθήματα στίγματος και απώλειας. Επίσης, σπάνια θα αναζητήσουν υποστήριξη.

Psychology, Depression Asian Young Couple, Patient Consulting Problem Mental Health With Psychologis

Υπογονιμότητα και δυσκολίες ανάμεσα στο ζευγάρι

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της υπογονιμότητας περιλαμβάνει την εύρεση της δύναμης να παραμείνει το ζευγάρι ενωμένο ζητώντας βοήθεια και φροντίζοντας την συναισθηματική του ευεξία.

Επειδή πρόκειται για διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια, είναι σημαντικό κάθε υπογόνιμο ζευγάρι να θυμάται τα εξής:

  • Η απογοήτευση, η ενοχή, η θλίψη, το άγχος, ο θυμός και η ενοχή είναι φυσιολογικές αντιδράσεις.
  • Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι κι όχι η γυναίκα ή ο άνδρας ξεχωριστά.
  • Δεν αισθάνονται όλοι άνετα να συζητήσουν το θέμα της υπογονιμότητας με φίλους ή γνωστούς. Όμως η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι είναι απαραίτητη από ποτέ. Στην πραγματικότητα, πολλά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι, υποστηρίζοντας το ένα το άλλο, ενισχύουν ουσιαστικά τη σχέση τους.
  • Άνδρες και γυναίκες αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους κι ανάλογα τον χαρακτήρα τους.

Με πληροφορίες από cityfertility.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved