Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας;

Πώς μπορεί να επηρεαστεί η γονιμότητα από την ινσουλίνη; 

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας;
Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν υπογονιμότητα. Bigstock

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και επιτρέπει στα κύτταρα να αξιοποιούν τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας. H μειωμένη ανταπόκριση των κυττάρων να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ορμόνη, ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αντίσταση στην ινσουλίνη και γονιμότητα

Εάν η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλή, τότε εκδηλώνεται προ-διαβήτης ή διαβήτης τύπου 2. Τα αίτια που ωθούν τον οργανισμό να αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη δεν είναι απολύτως σαφή, σημαντικός θεωρείται όμως ο ρόλος του υπερβολικού βάρους. Η καθιστική ζωή συμβάλλει επίσης στον προ-διαβήτη ή τον διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.
Η αύξηση βάρους λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή περισσότερων οιστρογόνων καθώς και φλεγμονή σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας το αναπαραγωγικό σύστημα και συγκεκριμένα τη λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων.

ipogonimotita.jpg

Ινσουλίνη: υπογονιμότητα στις γυναίκες

Ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων ποσοστών αντίστασης στην ινσουλίνη και της μεταβολικής δυσλειτουργίας, πολλές γυναίκες δεν έχουν τακτική ωορρηξία ή δεν παράγουν πλέον ωάρια - και τα δύο είναι απαραίτητα για τη σύλληψη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η κύρια αιτία της δυσλειτουργίας της ωορρηξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ορμονικές διαταραχές και αναπαραγωγικά προβλήματα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβάλλει σε επαναλαμβανόμενες αποβολές (αποβολές περισσότερες από μία φορές), στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS - επηρεάζει 1 στις 5 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας), και στη γέννηση μωρών με χαμηλό βάρος.

Ινσουλίνη: υπογονιμότητα στους άνδρες

Στους άνδρες, η γονιμότητα μειώνεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν ρυθμίζονται καλά, κάτι που μπορεί συχνά να συμβαίνει όταν κάποιος έχει αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο μεταβολισμός - ειδικά ο μεταβολισμός της γλυκόζης - και η ισορροπία των ορμονών στα κύτταρα των όρχεων είναι σημαντικά για την υγεία του σπέρματος. Στους άνδρες, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερη συγκέντρωση ολικής τεστοστερόνης και μειωμένο αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων.

Με πληροφορίες από το veri.co

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved