Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Επηρεάζει τη γονιμότητα;

Τα αίτια και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Επηρεάζει τη γονιμότητα;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

Bigstock

Με τον όσο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο αναφερόμαστε σε ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας και σύμφωνα με έρευνες κάποια μορφή του επηρεάζει 3 στις 4 γυναίκες. Τα συμπτώματά του μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση. Το ερώτημα όμως είναι: Επηρεάζει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο τη γονιμότητα της γυναίκας;

Τα συμπτώματα τους προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι σωματικά και ψυχολογικά. Το 80% των γυναικών με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους είναι ήπια και δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους σε καθημερινό επίπεδο.

Σωματικά συμπτώματα

Από τα πιο κοινά σωματικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι το φούσκωμα στην κοιλιά, ο έντονος πόνος, η ακμή, το πρησμένο στήθος, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, η έντονη κόπωση και η ευαισθησία σε φως και ήχους.

Συναισθηματικά συμπτώματα

Στα συναισθηματικά συμπτώματα συγκαταλέγονται: το άγχος, η ευερεθιστότητα, οι λιγούρες, η απώλεια της σεξουαλικής όρεξης, η κακή μνήμη, η διαταραχές στον ύπνο, το άγχος, η κακή διάθεση και η δυσκολία στη συγκέντρωση.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και γονιμότητα

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να έχει συμπτώματα που ταλαιπωρούν και εξαντλούν όποια γυναίκα το έχει, δεν υπάρχουν όμως επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι επηρεάζει με κάποιον τρόπο τη γονιμότητα της γυναίκας.

Στη σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τα αίτια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου δεν είναι γνωστά. Μία μερίδα ειδικών υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με τις αλλαγές στις ορμόνες και συγκεκριμένα με την αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 30 με 40 ετών, ενώ τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται από αυτήν την ηλικία κι έπειτα που γίνεται η σταδιακή μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Πώς να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα

Δεν υπάρχει αντιμετώπιση για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ωστόσο μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα που σας προκαλούν δυσφορία κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα:

  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο το οποίο μειώνει τις κράμπες
  • Κοιμηθείτε επαρκώς για να αντιμετωπίσετε την αίσθηση της μόνιμης κόπωσης
  • Η γυμναστική θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα σας δώσει ένα boost ενέργειας

Με πληροφορίες από healthline.com, pearl-fertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved