Ψωρίαση: Μειώνει τη γονιμότητα της γυναίκας; Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα

Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για τη σχέση ψωρίασης και γονιμότητας.

Ψωρίαση: Μειώνει τη γονιμότητα της γυναίκας; Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα

Η σχέση μεταξύ γονιμότητας και ψωρίασης σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Bigstock

ΤΗ ψωρίαση είναι ένα δερματικό, μη μεταδιδόμενη νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση λευκών ή κόκκινων σκληρών κηλίδων πάνω στο δέρμα, κυρίως στους αγκώνες, τα γόνατα και το κεφάλι. Πώς, όμως επηρεάζει η ψωρίαση τη γονιμότητα;

Τι δείχνουν οι έρευνες

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου στο Jama Dermatology έφερε στο φως νέα ευρήματα. Για να δουν πώς η ψωρίαση επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μελέτησαν δεδομένα από το 2018 έως και το 2019 που αφορούσαν γυναίκες με ψωρίαση και γυναίκες που δεν είχαν καθόλου δερματικά προβλήματα. Τα ευρήματα ήταν τα εξής:

  • Ενώ σε πρώτο επίπεδο οι γυναίκες με ψωρίαση φαίνεται ότι είχαν υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας, εν τέλει σύμφωνα με τους ειδικούς εκείνες με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση έχουν χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν κάποια δερματική πάθηση.
  • Οι γυναίκες με ψωρίαση που έμειναν έγκυες είχαν υψηλότερα ποσοστά αποβολής
thetiko-test-egkymosynis.jpg

Τεστ εγκυμοσύνης

Bigstock

«Διαπιστώσαμε ότι η απώλεια εγκυμοσύνης συνέβη σε περίπου 1 στις 5 εγκυμοσύνες σε ασθενείς με ψωρίαση και περίπου το 95% αυτών συνέβη στο πρώτο τρίμηνο, κάτι που ήταν πιθανώς αναπόφευκτο λόγω χρωμοσωμικών σφαλμάτων» αναφέρουν οι ειδικοί.

Άξιο αναφορά επίσης είναι ότι η ανάλυση δεδομένων δεν δείχνει αυξημένους κινδύνους προγεννητικής αιμορραγίας, προεκλαμψίας ή διαβήτη κύησης σε γυναίκες με ψωρίαση.

Τα αίτια που έχουν οδηγήσει στον υψηλότερο κίνδυνο αποβολής δεν έχουν εξακριβωθεί από τους ειδικούς. Ωστόσο, η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από την αυξημένη δραστηριότητα της IL-17, IL-23 και του παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNF-a). Ως εκ τούτου, αναφέρουν ότι αυτές οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον πλακούντα και να προκαλέσουν εξασθενημένη ανάπτυξη του εμβρύου, οδηγώντας ακόμα και σε απώλεια εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη, οι ασθενείς με ψωρίαση είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές, αλκοολικοί, να έχουν μη φυσιολογικό βάρος ή να έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη ή κάποια άλλη ψυχική ασθένεια. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικού θεωρείται ότι επηρεάζει την γονιμότητα και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved