Βότανα που βοηθούν στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών

Βότανα που ενισχύουν την ανδρική και τη γυναικεία γονιμότητα

Βότανα που βοηθούν στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών

Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους στην αύξηση της γονιμότητας

Bigstock

Αρκετοί άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς χρησιμοποιούν και συνταγογραφούν βότανα για να βελτιώσουν τη γονιμότητα. Μπορεί να έχετε διαβάσει και εσείς άρθρα στο διαδίκτυο για «βότανα γονιμότητας». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι λειτουργούν. Επομένως, εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε βότανα για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό βοτανοθεραπείας εκ των προτέρων.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με βότανα που ενισχύουν τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μπορούν τα βότανα να «θεραπεύσουν» τη γονιμότητα;

Όχι! Δεν υπάρχουν στοιχεία και έρευνα που να δείχνουν ότι τα βότανα θεραπεύουν τη γονιμότητα. Ωστόσο, έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορους λαούς για να υποστηρίξουν τη γυναικεία και την ανδρική γονιμότητα. Τα κινέζικα και αγιουρβεδικά φάρμακα εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τη χρήση ορισμένων βοτάνων και μιγμάτων ενώ κάποια βότανα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και την ενδομήτρια γονιμοποίηση (IUI).

Βότανα που ενισχύουν τη γυναικεία γονιμότητα

Τα βότανα που αναφέρονται εδώ και η επίδρασή τους στη γονιμότητα προέρχονται κυρίως από το βιβλίο «Do You Want To Have A Baby: Natural Fertility Solutions And Pregnancy Care» των Sarah Abernathy και Linda Page.

votana.jpg

Βιθάνια

Η βιθάνια είναι γνωστή ως το ινδικό τζίνσενγκ και οι ιδιότητές της είναι όμοιες με αυτές του κινεζικού βότανου. Λέγεται ότι ενισχύει το ενδοκρινικό σύστημα, ρυθμίζοντας έτσι τα επινεφρίδια και τον θυρεοειδή αδένα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των αναπαραγωγικών ορμονών. Η βιθάνια πιστεύεται επίσης ότι ενισχύει τις ωοθήκες, τη μήτρα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κόκκινο σμέουρο

Το κόκκινο σμέουρο λέγεται ότι έχει ιδιότητες που ενισχύουν τη γονιμότητα φυσικά. Είναι ένα θρεπτικό, στυπτικό βότανο που μπορεί να υποστηρίξει τους ιστούς της μήτρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και ναυτία.

Κόκκινο τριφύλλι

Έχει φυτικά οιστρογόνα που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γονιμότητας σε γυναίκες με ανεπάρκεια οιστρογόνων. Επίσης πιστεύεται ότι ρυθμίζει έναν ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο και μπορεί να είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στην ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Το κόκκινο τριφύλλι αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Αντενδείκνυται επίσης σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών, η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας λόγω των οιστρογόνων του.

Dong quai ή κινεζική αγγελική

Χρησιμοποιείται εκτενώς στην κινεζική ιατρική και λέγεται ότι ρυθμίζει την έμμηνο ρύση και την ωορρηξία, ενώ παράλληλα βοηθά στην τόνωση της μήτρας. Μην το λαμβάνετε μαζί με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα.

False unicorn

Αν και αυτό το βότανο χρησιμοποιείται για τη γονιμότητα, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν το συνταγογραφεί ένας εξειδικευμένος βοτανολόγος ή μαία.

Μπορεί να λειτουργήσει ως τονωτικό της μήτρας, να ρυθμίσει την έμμηνο ρύση και να ενισχύσει τη γενικότερη υγεία της μήτρας. Η υπερδοσολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία και έμετο.

Άγριο γιαμ ή διοσκορέα

Το άγριο γιαμ ενισχύει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και είναι γνωστό ως ένα από τα αφροδισιακά βότανα. Ίσως χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε πριν από την ωορρηξία, δηλαδή το πρώτο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Λυγαριά

Αυτό το βότανο πιστεύεται ότι ομαλοποιεί τη διαδικασία της ωορρηξίας διεγείροντας την ωχρινοτρόπο ορμόνη και ελαχιστοποιώντας την απελευθέρωση της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης. Η λυγαριά πιστεύεται επίσης ότι εξισορροπεί την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα.

Βότανα που ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα

Τα παρακάτω βότανα πιστεύεται ότι βοηθούν τους άνδρες να ενισχύσουν τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, να ομαλοποιήσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος, να αυξήσουν τη λίμπιντο και να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα γονιμότητας.

Νταμιάνα

Αυτό το βότανο πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες που προάγουν τη λίμπιντο, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αναπαραγωγικής υγείας και στη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης.

Αμερικανικό τζίνσενγκ

Αυτό το βότανο λέγεται ότι τονώνει και θρέφει το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και βελτιώνει την ανδρική υπογονιμότητα. Είναι γνωστό ότι ενισχύει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και τη συγκέντρωση τεστοστερόνης. Αποφύγετε να το συνδυάζετε με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα.

Περουβιανή μάκα

Η περουβιανή ρίζα μάκα πιστεύεται ότι βελτιώνει τη λίμπιντο, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητά τους. Σύμφωνα με έρευνες βοηθά να αντιμετωπισθούν προβλήματα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τριβόλι

Λέγεται ότι βοηθά στην ενίσχυση του αναπαραγωγικού συστήματος τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Μπορεί να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και τη στυτική δυσλειτουργία.

Goji berry

Το αποξηραμένο φρούτο Goji berry μπορεί να προστατεύσει το σπέρμα από την υπερθέρμανση (υπερθερμία), συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ποιότητας και της ποσότητάς του.

πηγή και πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved