Γονιμότητα: Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι η μήτρα μου είναι φυσιολογική;

Οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας επηρεάζουν τη γονιμότητά της.

Γονιμότητα: Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι η μήτρα μου είναι φυσιολογική;
Η διαπίστωση ύπαρξης ανωμαλιών της μήτρας και του τραχήλου γίνεται καταρχήν με την κλινική εξέταση. Bigstock

Περίπου μία στις δεκατρείς γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας έχει μια ανωμαλία της μήτρας, σύμφωνα με έρευνα.

Η διαπίστωση ύπαρξης ανωμαλιών της μήτρας και του τραχήλου γίνεται καταρχήν με την κλινική εξέταση. Στη συνέχεια συχνά συνιστάται απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, καθώς και υστεροσαλπιγγογραφία ή υστεροσκόπηση.

Οι ανατομικές ανωμαλίες εις βάρος της μήτρας και του τραχήλου, σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: μπορεί να είναι συγγενείς, δηλαδή υφίστανται ήδη από τη γέννηση της γυναίκας, ή επίκτητες, δηλαδή εμφανίστηκαν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η συγγενής ανατομική ανωμαλία της μήτρας, η οποία με βάση διάφορες έρευνες έχει συσχετισθεί περισσότερο από κάθε άλλη με το δυσάρεστο και ψυχοφθόρο φαινόμενο των καθ’ έξιν αποβολών, αλλά και με τη γυναικεία υπογονιμότητα γενικότερα είναι η ύπαρξη επιμήκους διαφράγματος στην κοιλότητα της μήτρας.

isterektomi-kai-karkinos-tou-traxilou-tis-mitras.jpg

Θα μπορέσω να μείνω έγκυος εάν δεν έχω φυσιολογική μήτρα;

Ναι, η εγκυμοσύνη εξακολουθεί να εφικτή καθώς δεν επηρεάζουν όλες οι ανωμαλίες της μήτρας τη γονιμότητά σας. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τον τύπο της ανωμαλίας που έχετε. Μερικοί μπορεί να σας δυσκολέψουν να συλλάβετε και άλλοι να σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί για παράδειγμα ο τράχηλος σας να είναι αδύναμος. Αυτό σημαίνει ότι ο τράχηλός σας μπορεί να μην είναι αρκετά δυνατός για να κρατήσει το μωρό μέσα στη μήτρα, προκαλώντας αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι έχετε ανωμαλία της μήτρας, τότε ο γιατρός σας θα παρακολουθεί στενά την εγκυμοσύνη σας.

stenosi-traxilou-mitras.jpg

Πώς θα ξέρω αν η μήτρα μου είναι φυσιολογική;

Μπορεί να μη γνωρίζετε ότι έχετε μη φυσιολογική μήτρα μέχρι να αντιμετωπίσετε δυσκολίες σύλληψης. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διαγνωστεί με τον πρώτο υπερηχογράφημα αφού είστε ήδη έγκυος.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας ή επαναλαμβανόμενες αποβολές, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ίσως χρειαστεί να κάνετε εκτός από υπέρηχο, μαγνητική τομογραφία ακόμα και λαπαροσκόπηση.

Με πληροφορίες από το conceptfertility.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved