Δίκερη μήτρα: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;

  • Τι είναι η δίκερη μήτρα;
  • Υπάρχουν συμπτώματα;
  • Επηρεάζει η δίκερη μήτρας τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;
  • Θεραπεία
Δίκερη μήτρα: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;

Τι είναι η δίκερη μήτρα;

Η δίκερη μήτρα είναι μία συχνή εκ γενετής ανατομική παραλλαγή της μήτρας. Η μήτρα στο σώμα μίας γυναίκας δημιουργείται ήδη από την εμβρυϊκή ζωή και όταν παραμεσονεφρικοί αγωγοί δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά, αδυνατούν να συγχωνευθούν με αποτέλεσμα η μήτρα να χωρίζεται σε δύο προεξοχές. Το σχήμα της μήτρας κανονικά θυμίζει ένα ανάποδο τρίγωνο. Στην περίπτωση της δίκερης μήτρας, η κοιλότητα του ενδομητρίου διαιρείται στα δύο με αποτέλεσμα το σχήμα της να μοιάζει περισσότερο με αυτό της καρδιάς.

Υπάρχουν συμπτώματα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν συμπτώματα που να υποψιάσουν μία γυναίκα ότι έχει δίκερη μήτρα. Ωστόσο, ενδέχεται να παρατηρήσετε δυσμηνόρροια ή ασταθείς κύκλους περιόδου. Η διάγνωση μπορεί να γίνει εύκολα από τον γυναικολόγο με τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, σαλπιγγογραφία, υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση.

dikeros mitra gonimotita 2

Επηρεάζει η δίκερη μήτρας τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;

Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας είναι από τα πρώτα πράγματα που θα ελέγξει ο γιατρός σας σε περίπτωση υπογονιμότητας ή συνεχόμενων αποβολών. Η δίκερος μήτρα μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη σύλληψη, αποβολή, ενώ το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη συγκεκριμένη ανωμαλία της μήτρας είναι ο πρόωρος τοκετός.

Στην περίπτωση δίκερης μήτρας ουσιαστικά, ο χώρος που έχει το μωρό να αναπτυχθεί είναι μικρότερος (αφού η μήτρα είναι χωρισμένη σε δύο προεξοχές) για αυτό και ενδέχεται να προκύψει η ανάγκη για πρόωρο τοκετό. Μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι η πλειοψηφία των γυναικών με δίκερο μήτρα (ποσοστό που ξεπερνά το 70%), δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους.

Θεραπεία

Οι γυναίκες με δίκερη μήτρα μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, την λεγόμενη μητροπλαστική, η οποία όμως προτείνεται μόνο σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών και η μήτρα θεωρείται η πιθανή αιτία.

Mε πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved