Ενδείξεις υπογονιμότητας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Είτε προσπαθείτε να συλλάβετε άμεσα είτε σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό στο μέλλον, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα κοινά συμπτώματα υπογονιμότητας.

Ενδείξεις υπογονιμότητας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η υπογονιμότητα είναι συχνά σιωπηλή ωστόσο συχνά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δεν πρέπει να τις αγνοήσετε.

Bigstock

Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες καθώς σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ), 1 στις 5 γυναίκες δεν μπορεί να μείνει έγκυος μετά από ένα χρόνο προσπαθειών.

Οι ειδικοί συνήθως διαγιγνώσκουν υπογονιμότητα εάν ένα ζευγάρι προσπαθήσει ανεπιτυχώς να συλλάβει για ένα χρόνο (ή 6 μήνες εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών).

Η υπογονιμότητα είναι συχνά σιωπηλή, αλλά μερικές φορές το σώμα δείχνει σημάδια που μαρτυρούν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αδυναμία σύλληψης.

Ενδείξεις για υπογονιμότητα

Ενώ μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τη στειρότητα, μερικές ενδείξεις για προβλήματα υπογονιμότητας είναι η έλλειψη περιόδου, οι ακανόνιστες περίοδοι, η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, οι πολύ σύντομοι κύκλοι ή μη φυσιολογική έκκριση και πυελικός πόνος.

Tired Worried Woman Sitting Under Blanket On Bed With Sad Head Bowed Feeling High Stressed, Lonely,

Ειδικότερα:

Απουσία περιόδου

Αν σταματήσατε τα αντισυλληπτικά θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να έχετε ωορρηξία. Αν όμως δεν σας έρθει περίοδος μετά από τρεις μήνες, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. «Καμία περίοδος δεν υποδηλώνει ότι μια γυναίκα δεν έχει ωορρηξία και έχει λίγες πιθανότητες να συλλάβει χωρίς βοήθεια», λέει η Lorna Marshall, MD, FACOG, ενδοκρινολόγος στο Pacific NW Fertility στο Σιάτλ.

Ακανόνιστες περίοδοι

«Οι κύκλοι που έρχονται σποραδικά είναι ενδεικτικοί μιας υποκείμενης διαταραχής που σχετίζεται με την ωορρηξία, η οποία μπορεί να κάνει τη σύλληψη πολύ δύσκολη», εξηγεί η Sheeva Talebian, MD, ενδοκρινολόγος στο Reproductive Medicine Associates της Νέας Υόρκης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας.

Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Γενικά, θα πρέπει να αιμορραγείτε μόνο όταν έχετε περίοδο. «Η αιμορραγία μεταξύ των κύκλων σας ή μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη πολύποδα ή ινομυώματος της μήτρας ή μια βλάβη του τραχήλου της μήτρας», τονίζει η Δρ Talebian.

Μεγάλη αιμορραγία κατά την περίοδο

Εφόσον παρατηρήσετε αυξημένη αιμορραγία ή αιμορραγείτε για περισσότερες από επτά ημέρες, η περίοδός σας είναι ασυνήθιστα βαριά. «Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ινομυωμάτων της μήτρας», επισημαίνει η Marcy F. Maguire, MD, FACOG, ενδοκρινολόγος στο Reproductive Medicine Associates του New Jersey. «Οι βαριές περίοδοι συνδέονται επίσης με ορισμένες αιμορραγικές διαταραχές ή ενδοκρινικές ανωμαλίες», συμπληρώνει, συνιστώντας άμεση επίσκεψη στον γυναικολόγο σας.

Beautiful woman looking through a window.

Πυελικός πόνος

Εάν υποφέρετε από κράμπες περιόδου, πόνο κατά τη διάρκεια του κύκλου σας ή δυσφορία μετά το σεξ, μπορεί έχετε ενδομητρίωση και χρειάζεται να επισκεφτείτε ειδικό.

Σύντομοι κύκλοι

Εάν έχετε σταθερά πολύ ελαφρούς κύκλους ή κύκλους που είναι μικρότεροι από 18 ημέρες, είναι πιθανό να μην έχετε ωορρηξία ή να μην παράγετε αρκετή προγεστερόνη για να διατηρήσετε μια εγκυμοσύνη, εάν συμβεί. Ο γιατρός θα σας γράψει εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σας προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που συμβάλλει στην ικανότητά σας να συλλάβετε.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved