Τα παράσιτα στο έντερο επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα

Τι έδειξε έρευνα για τα εντερικά παράσιτα και τη γονιμότητα

Τα παράσιτα στο έντερο επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα

Τα παράσιτα στο έντερο προκαλούν υπογονιμότητα;

Bigstock

Σε μια μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Arron Blackwell, του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, διαπιστώθηκε ότι η μόλυνση με διαφορετικά είδη παρασιτικών σκουληκιών μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

Η ομάδα του ανέλυσε στοιχεία 986 γυναικών της φυλής του Βολιβιανού Αμαζονίου, Τσιμάνε, που συγκέντρωνε επί 9 χρόνια.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι γυναίκες που είχαν μολυνθεί από αγκυλόστομα (είδος σκουληκιού) είχαν μικρότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες σε αντίθεση με εκείνες που είχαν μολυνθεί με ασκαρίδα ( ένα είδος εντερικού παράσιτου).

Η μελέτη έδειξε ότι κατά μέσο όρο, οι μολυσμένες από αγκυλόστομα γυναίκες είχαν τρία λιγότερα παιδιά από τις μη μολυσμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ζωής, ενώ οι γυναίκες που είχαν μολυνθεί από αγκυλόστομα είχαν δύο επιπλέον παιδιά.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο τύπος του παρασιτικού σκουληκιού μπορεί είτε να αυξήσει είτε να μειώσει τη γονιμότητα.

Διεθνώς, εκτιμάται ότι το αγκυλόστομα και η ασκαρίδα -που ανήκουν στις έλμινθες- έχουν μολύνει τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως σε φτωχές χώρες. Συνεπώς δεν αποκλείεται να παίζουν ένα σημαντικό -αν και αφανή- ρόλο στην παγκόσμια δημογραφία, με την πιθανή επιρροή που ασκούν στη γυναικεία γονιμότητα.

Beautiful Young Woman Feeling Strong Head Pain

Τα εντερικά παράσιτα επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα.

Bigstock

Παράσιτα στο έντερο: συμπτώματα

Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα παρασίτων στο έντερο, περιλαμβάνουν:

  • κνησμό στον πρωκτό
  • πόνο στο στομάχι
  • ναυτία
  • κολπικό κνησμό
  • αδυναμία
  • διάρροια

Τις περισσότερες φορές τα παράσιτα στο έντερο δεν προκαλούν μεγάλα προβλήματα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μολυσματικά αυξάνοντας τον κίνδυνο στειρότητας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν απώλεια όρεξης και πτώση του σωματικού βάρους, καθώς τα σκουλήκια εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Με πληροφορίες από το gynem.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved