Φακές: Ενισχύουν ή όχι τη γονιμότητα;

Τα οφέλη των φακών στη γονιμότητα. 

Φακές: Ενισχύουν ή όχι τη γονιμότητα;

Οι φακές είναι πολύ θρεπτικές και ενισχύουν τη γονιμότητα.

Bigstock

Οι φακές είναι ιδιαίτερα θρεπτικές καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα.

Επίσης, αποτελούν σημαντικές πηγές σιδήρου και φoλικού οξέος που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και φέρνουν σε ισορροπία τις ορμόνες.

Φακές: Διατροφική αξία

Μια μερίδα βραστές φακές (100gr) παρέχει:

  • 105 kcal/446KJ
  • 8,8 γρ πρωτεΐνη
  • 0,7 γρ λίπος
  • 16,9g υδατάνθρακες
  • 5,1 g φυτικές ίνες
  • 3,5 mg σιδήρο
  • 40mcg σελήνιο
  • 30mcg φυλλικό οξύ

Το ένα τρίτο των θερμίδων από τις φακές προέρχεται από πρωτεΐνη, η οποία τις καθιστά την τρίτη υψηλότερη σε πρωτεΐνη τροφή, κατά βάρος, από οποιοδήποτε όσπριο ή ξηρό καρπό. Όπως και άλλα όσπρια, οι φακές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μερικά από τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή μεθειονίνη και κυστεΐνη. Αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα συνδυάζοντας τις φακές με δημητριακά όπως το ρύζι ή το σιτάρι.

fakes-paidia-ofeli.jpg

Οι φακές είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και ενισχύουν τη γονιμότητα.

Bigstock

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όπως και άλλα όσπρια, οι φακές περιέχουν φυσικές ενώσεις που συνήθως αναφέρονται ως «αντι-θρεπτικά συστατικά». Αυτά περιλαμβάνουν φυτικό οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου. Η περιεκτικότητα των φακών σε φυτικό οξύ είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη από αυτή του καλαμποκιού, του σιταριού και των κόκκων σόγιας. Επιπλέον, αυτά τα αντι- θρεπτικά συστατικά μπορούν να μειωθούν με το μούλιασμα και το μαγείρεμα.

Φακές και γονιμότητα

Οι φακές όπως και τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και φυλικού οξέος, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς ορμονικής ισορροπίας. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεϊνη, η κατανάλωσή τους ενισχύει την ωορρηξία. Μελέτες δείχνουν ότι όταν το 5% των θερμίδων που καταναλώνονται προέρχονται από φυτικές πρωτεΐνες και όχι από ζωικές πρωτεΐνες—ιδίως το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας—ο κίνδυνος στειρότητας λόγω ανωορρηξίας μειώνεται κατά περισσότερο από 50%.

Επιπλέον, τα όσπρια όπως οι φακές διαθέτουν πολυαμίνη σπερμιδίνη η οποία, σύμφωνα με μελέτες, είναι σημαντική στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com, bbcgoodfood.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved