Μπορεί η μεσογειακή αναιμία να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα με μεσογειακή αναιμία να μείνει έγκυος; 

Μπορεί η μεσογειακή αναιμία να επηρεάσει τη γονιμότητα;
Bigstock

Η μεσογειακή αναιμία ( θαλασσαιμία ή νόσος του Cooley) είναι από τις συχνότερες διαταραχές της αιμοσφαιρίνης. Εμφανίζεται συνήθως στους πληθυσμούς της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ν.Α.Ασίας και είναι κληρονομική.

Η αιμοσφαιρίνη είναι η βασική πρωτεΐνη στο εσωτερικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθροκύτταρα) χάρη στην οποία οφείλουν και το όνομά τους. Έχει ως αποστολή την μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες προς όλο τον υπόλοιπο οργανισμό και αντίστοιχα την μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα προς τους πνεύμονες.

Στους ενήλικες υπό φυσιολογικές συνθήκες αποτελείται από 4 συνολικά πρωτεϊνικές αλυσίδες, 2 α καθώς και 2 β αλυσίδες (α2β2). Συμβολίζεται ως HbA και αποτελεί το 97-97,5% της συνολικής ποσότητας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό.

Όταν για κάποιο λόγο δεν παράγονται επαρκώς ή παρουσιάζεται κάποια διαταραχή στην σύνθεση των β – αλυσίδων, τότε εμφανίζεται η β μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία. Αντίστοιχα όταν αυτό συμβαίνει στις α αλυσίδες, πρόκειται για την α μεσογειακή αναιμία.

Μπορώ να μείνω έγκυος αν έχω μεσογειακή αναιμία;

Ναι, αλλά μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια. Συχνά, οι γυναίκες με θαλασσαιμία θα πρέπει να πάρουν φάρμακα για να τις βοηθήσουν να έχουν ωορρηξία προκειμένου να μείνουν έγκυες.

Πολλά προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη θαλασσαιμία έχουν να κάνουν με την υπερβολική ποσότητα σιδήρου στο σώμα σας. Ο σίδηρος μπορεί να συσσωρευτεί λόγω της νόσου και των συχνών μεταγγίσεων αίματος που θα χρειαστείτε για τη θεραπεία της.

Η συσσώρευση σιδήρου προκαλεί προβλήματα στα όργανά σας. Εάν είστε γυναίκα, μπορεί να επηρεάσει μέρη του σώματός σας όπως η υπόφυση και ο υποθάλαμος που είναι υπεύθυνα για τις ορμόνες και έχουν αντίκτυπο στην ικανότητά σας να έχετε ωορρηξία ή να έχετε περίοδο.

gonimotita-thureoeidiis.jpg

Εάν έχω β' μεσογειακή αναιμία θα την έχει και το μωρό;

Όχι απαραίτητα. Η β’ μεσογειακή αναιμία είναι μια γενετική πάθηση, που σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να τη μεταδώσουν στα παιδιά τους μέσω των γονιδίων τους. Προκαλείται από μεταλλάξεις (αλλαγές) σε ένα γονίδιο.

Εάν και οι δύο γονείς είναι φορείς (ο καθένας έχει τουλάχιστον ένα μεταλλαγμένο γονίδιο) για τη θαλασσαιμία, υπάρχει:

  • 25% πιθανότητα το μωρό να έχει την ασθένεια
  • 50% πιθανότητα το μωρό να είναι φορέας της νόσου
  • 25% πιθανότητα το μωρό να μην έχει την ασθένεια ή το γονίδιο

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η β’ μεσογειακή αναιμία μπορεί να μεταδοθεί σε ένα παιδί εάν μόνο ένας σύντροφος έχει το γονίδιο. Οι προληπτικές εξετάσεις όπως η δειγματοληψία χοριακής λάχνης (CVS) ή η αμνιοπαρακέντηση μπορούν να δείξουν εάν ένα αναπτυσσόμενο μωρό έχει θαλασσαιμία.

mia-oothiki-kai-gonimotita.jpg

Πώς η β' μεσογειακή αναιμία επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Οι γιατροί θεωρούν ότι οι εγκυμοσύνες με θαλασσαιμία είναι υψηλού κινδύνου, επειδή η ασθένεια αυξάνει τις πιθανότητες για προβλήματα υγείας τόσο στην έγκυο όσο και στο έμβρυο.

Ειδικότερα:

  • Οι έγκυες με β' μεσογειακή αναιμία μπορεί να αναπτύξουν αναιμία, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.
  • Το άγχος της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη τον οποίο έχουν πολλά άτομα με β' μεσογειακή αναιμία. Εάν έχετε ήδη διαβήτη, ο γιατρός σας θα επικεντρωθεί στον έλεγχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Η θαλασσαιμία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ και σε άλλα όργανα και η εγκυμοσύνη επιβαρύνει επιπλέον το συκώτι. Ο γιατρός σας θα ελέγξει πόσο καλά λειτουργεί πριν μείνετε έγκυος και θα το παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Οι ειδικοί συνιστούν στις έγκυες γυναίκες με β' μεσογειακή αναιμία να επισκέπτονται το γιατρό τους κάθε μήνα κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα και κάθε δεύτερη εβδομάδα το τρίτο.

Με πληροφορίες από το webmd.com, dimokritos.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved