Πώς επηρεάζει το κόκκινο κρασί τη γυναικεία γονιμότητα

Μπορεί η κατανάλωση κόκκινου κρασιού να βελτιώσει τη γονιμότητα; 

Πώς επηρεάζει το κόκκινο κρασί τη γυναικεία γονιμότητα
Bigstock

Η κατανάλωση αλκοόλ συνιστάται να αποφεύγεται στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες ενώ απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο σύμφωνα με αμερικανική μελέτη οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την εβδομάδα έχουν καλύτερη γονιμότητα από αυτές που δεν πίνουν.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις του Μισούρι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει άφθονο στο κρασί, που δεν είναι άλλο από τη ρεσβερατρόλη, την φυσική ουσία που βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στον φλοιό των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών.

alkool-stin-egimosini.jpg

Τι έδειξε η μελέτη

Οι γιατροί που συμμετείχαν στη μελέτη εξέτασαν 135 γυναίκες μεταξύ 18 και 44 ετών, καθεμία από τις οποίες κρατούσε ένα ημερολόγιο σημειώνοντας πόση ποσότητα κρασιού κατανάλωνε κάθε μήνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επιστήμονες διεξήγαγαν επίσης τακτικές σαρώσεις υπερήχων σε καθεμία από τις γυναίκες για να υπολογίσουν πόσα εναπομείναντα βιώσιμα ωάρια είχαν.

Διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν τακτικά κόκκινο κρασί, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία και το εισόδημα, είχαν καλύτερο απόθεμα ωοθηκών.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι όλες οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν μωρό θα πρέπει να πίνουν κόκκινο κρασί καθημερινά.

Η έρευνα έδειξε ότι οφέλη υπήρξαν μόνο για τις γυναίκες που έπιναν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού, δηλαδή πέντε ή περισσότερα ποτήρια κάθε μήνα.

kokkino-krasi.jpg

Κίνδυνοι

Οι ειδικοί έσπευσαν επίσης να επισημάνουν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ληφθούν υπόψη με προσοχή, καθώς η μελέτη δεν είχε αποδείξει ότι το κρασί ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για την ενίσχυση της γονιμότητας στις συμμετέχουσες.

Ο Adam Balen πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, δήλωσε στους Times ότι η έρευνα ήταν «ενδιαφέρουσα», αλλά επέμεινε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθούν τα ευρήματα.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη, αν και με μικρό μέγεθος δείγματος που σημαίνει ότι δεν έχει στατιστική σημασία.Ωστόσο, η έκθεση του αναπτυσσόμενου εμβρύου στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη αναπτυξιακή βλάβη, επομένως η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να είναι μικρότερη από έξι μονάδες (περίπου δύο μεγάλα ποτήρια κρασί ) την εβδομάδα για τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν», τόνισε μεταξύ άλλων.

Πηγή: independent.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved