Πόσες ημέρες μετά την επαφή μπορεί να γίνει η σύλληψη;

Ο ρόλος των γόνιμων ημερών κατά την ερωτική επαφή στην προσπάθειά σας να συλλάβετε.

Πόσες ημέρες μετά την επαφή μπορεί να γίνει η σύλληψη;
Bigstock

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν εάν θα μπορέσετε να συλλάβετε μετά το σεξ.

Ωστόσο, το 85% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών έως 44 ετών που δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις θα μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011.

Η διαδικασία της σύλληψης συνήθως διαρκεί δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με το Planned Parenthood.

Αυτή περιλαμβάνει την ωορρηξία (απελευθέρωση ωαρίου), το σεξ με διείσδυση κοντά στον κόλπο, εκσπερμάτιση, γονιμοποίηση του ωαρίου και εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα και συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Η γονιμοποίηση συμβαίνει όταν ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο ενώνονται για να σχηματίσουν ένα ενιαίο κύτταρο. Μετά τη γονιμοποίηση, αυτό το κύτταρο ταξιδεύει στις σάλπιγγες για να εμφυτευτεί στην επένδυση της μήτρας. Εάν η εμφύτευση είναι επιτυχής, το έμβρυο αρχίζει να μεγαλώνει.

Η εγκυμοσύνη θεωρείται ότι ξεκινά δύο εβδομάδες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας.

emminopavsi-kai-sex.jpg

Ωορρηξία

Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου την 14η ημέρα ενός εμμηνορροϊκού κύκλου 28 ημερών. Στη συνέχεια, το ωάριο χρειάζεται περίπου πέντε ημέρες για να ταξιδέψει στη μία από τις δύο σάλπιγγες στη μήτρα. Ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται στο σώμα για να βοηθήσουν στην προετοιμασία της επένδυσης της μήτρας για την εγκυμοσύνη.

Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο για 12-24 ώρες. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές γυναίκες χρησιμοποιούν τεστ ωορρηξίας στο σπίτι για να προβλέψουν πότε είναι στην πιο γόνιμη ημέρα. Εάν η γονιμοποίηση δεν συμβεί, η παχύρρευστη επένδυση της μήτρας αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.

Περιστασιακά, περισσότερα από ένα ωάρια απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Εάν όλα γονιμοποιηθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε πολύδυμη κύηση.

Εκσπερμάτωση

Τα σπερματοζωάρια εκσπερματώνονται από το πέος στον κόλπο - πολλά από αυτά - κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς προφυλακτικό. Όλα τα σπερματοζωάρια συναγωνίζονται για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο, στις περισσότερες περιπτώσεις. Εκτός εάν χρησιμοποιείται αντισύλληψη, μερικά από αυτά μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της τραχηλικής βλέννας που προστατεύει την είσοδο της μήτρας και προς τα πάνω στις σάλπιγγες, όπου μπορούν να ζήσουν έως και πέντε ημέρες. Άρα είναι πιθανό η γονιμοποίηση να συμβεί ακόμα και λίγες μέρες μετά τη σεξουαλική επαφή.

sex-meta-apo-kaisariki.jpg

Γονιμοποίηση

Εάν μόνο ένα σπερματοζωάριο διεισδύσει στο ωάριο, το ωάριο δεν θα επιτρέψει σε άλλα σπερματοζωάρια να εισέλθουν και το μεμονωμένο κύτταρο που προκύπτει είναι γνωστό ως ζυγώτης . Παίρνει τα μισά από τα 46 χρωμοσώματά του από τον έναν γονέα και τα μισά από τον άλλο.

Εμφύτευση

Περίπου μια εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση (και σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη σεξουαλική επαφή), η βλαστοκύστη αναδύεται από το κέλυφός της και προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας, γνωστή και ως ενδομήτριο. Η εμφύτευση μπορεί να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις ημέρες για να ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναπτύσσεται ο πλακούντας που συνδέει τη μητέρα και το έμβρυο. Η δουλειά του θα είναι να παρέχει στο αναπτυσσόμενο έμβρυο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσω της μητέρας και να φιλτράρει τα απόβλητα.

Μετά την εμφύτευση, το έμβρυο αρχίζει να μεγαλώνει. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να έχουν περάσει δύο έως τρεις εβδομάδες από τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, περίπου τα μισά από όλα τα φυσικά γονιμοποιημένα ωάρια δεν εμφυτεύονται και χάνονται πριν ξεκινήσει ο επόμενος εμμηνορροϊκός κύκλος.

Εάν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, τότε το σώμα θα απελευθερώσει ορμόνες για να αποτρέψει την αποβολή του βλεννογόνου και να προετοιμάσει περαιτέρω το σώμα για την κύηση.

Πηγή: verywellhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved