Η μπύρα αυξάνει την ανδρική γονιμότητα

Η κατανάλωση μπύρας - με μέτρο-  έχει θετική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα.

Η μπύρα αυξάνει την ανδρική γονιμότητα
Bigstock

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι άνδρες που θέλουν να γίνουν μπαμπάδες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μερικές μπύρες την εβδομάδα για να ενισχύσουν το σπέρμα τους.

Ειδικότερα, Ιταλοί ερευνητές από το Fondazione Policlinico του Μιλάνου ρώτησαν 323 άνδρες σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μια μέτρια ποσότητα μπύρας είχαν αισθητά καλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αντιοξειδωτικά από τα σταφύλια στο κρασί και η ξανθοχουμόλη (Xanthohumol) στη μπύρα, φαίνεται ότι βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τέσσερις έως επτά μονάδες την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερο όγκο σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων από εκείνους που έπιναν λιγότερο ή περισσότερο από αυτή την ποσότητα», δήλωσε η Dr Elena Ricci, επικεφαλής της έρευνας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί. «Η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ και της ανδρικής αναπαραγωγικής λειτουργίας εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη», δήλωσε η Δρ Ricci. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με βλαβερές συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

bira.jpg

Μπύρα αντί για καφέ

Και παλιότερη όμως έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Γενικό Νοσοκομείο "Massachusetts" στη Βοστώνη είχε δείξει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρα την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει τη γονιμότητα των ανδρών, αντίθετα με τον καφέ που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες της σύλληψης σε ένα ζευγάρι.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες είχαν εξετάσει τις περιπτώσεις 105 ανδρών με μέσο όρο ηλικίας τα 37 χρόνια, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε συνολικά 214 θεραπείες γονιμότητας μεταξύ του 2007 και του 2013. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς και για την κατανάλωση και προτίμηση αλκοόλ και ροφημάτων με καφεΐνη.

Διαπιστώθηκε πως το είδος και η ποσότητα αλκοόλ ή καφεΐνης που κατανάλωναν δεν επηρέαζε καθόλου την ποιότητα του σπέρματός τους.

andriki-upogonimotita-aities.jpg

Ωστόσο, εκείνοι που κατανάλωναν περιορισμένοι ποσότητα αλκοόλ (22 γραμμάρια περίπου την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 2 μπουκάλια μπύρας των 350ml) είχαν 57% πιθανότητες επιτυχημένης θεραπείας γονιμότητας (δηλαδή να επιτευχθεί εγκυμοσύνη και γέννηση) σε σύγκριση με το 28% που είχαν εκείνοι που έπιναν λιγότερο αλκοόλ την ημέρα.

Αντίθετα, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη καφεΐνη (πάνω από 265ml ημερησίως) είχαν μόλις 19% πιθανότητα επιτυχημένης θεραπείας γονιμότητας και το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη ήταν 52%.

Με πληροφορίες από menshealth.com,onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved