Δευτερογενής υπογονιμότητα - Γιατί συμβαίνει;

Δευτερογενής υπογονιμότητα - Πού μπορεί να οφείλεται;

Δευτερογενής υπογονιμότητα - Γιατί συμβαίνει;
Bigstock

«Θέλω να αποκτήσω κι άλλο παιδί αλλά δυσκολεύομαι να μείνω έγκυος. Τι είναι η δευτερογενής υπογονιμότητα και γιατί συμβαίνει;»

Η δευτερογενής υπογονιμότητα συμβαίνει όταν δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος ή να ολοκληρωθεί με επιτυχία μια εγκυμοσύνη, αφού είχατε προηγουμένως μείνει έγκυος και έχετε αποκτήσει παιδί ή παιδιά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η δευτερογενής υπογονιμότητα έχει πολλές από τις ίδιες αιτίες της πρωτοπαθούς υπογονιμότητας.

Αίτια της δευτερογενούς υπογονιμότητας

Η δευτερογενής υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί από:

  • προβλήματα με το σπέρμα, όπως ανεπαρκές σπέρμα ή το σπέρμα που δεν κινείται με τον σωστό τρόπο
  • σάλπιγγα που εμποδίζει ένα ωάριο να ταξιδέψει στη μήτρα ή το σπέρμα να συναντήσει ένα ωάριο
  • προβλήματα με την απελευθέρωση ωαρίου από την ωοθήκη (ωορρηξία)
  • ουλές από ενδομητρίωση, όπου ιστός παρόμοιος με τον ιστό που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα σε άλλα πυελικά όργανα
  • παρουσία ινομυωμάτων μήτρας ή αδενομύωση
  • επιπλοκές που σχετίζονται με προηγούμενη εγκυμοσύνη ή χειρουργική επέμβαση
  • παράγοντες που αλλάζουν τη γονιμότητα για εσάς ή τον σύντροφό σας, όπως η ηλικία, το βάρος και η χρήση ορισμένων φαρμάκων

Τι γίνεται αν είστε μικρότερη των 35 ετών και αντιμετωπίζετε δευτερογενή υπογονιμότητα

Εάν είστε μικρότερη των 35 ετών και προσπαθείτε για ένα χρόνο να μείνετε έγκυος, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. Ανάλογα με τις περιστάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγξει τόσο εσάς όσο και τον σύντροφό σας. Ίσως να ζητήσει κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις γονιμότητας ώστε να μάθει τι εμποδίζει την γονιμότητά σας και δεν μπορείτε να συλλάβετε ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί.

Μπορεί να χρειαστεί να δείτε τον γιατρό σας νωρίτερα σε περίπτωση που τη γονιμότητά σας εμποδίζει η πιθανότητα ενδομητρίωσης ή ο άστατος κύκλος της περιόδου σας. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει και θα σας προτείνει τρόπους για να αποκτήσετε το παιδί που τόσο επιθυμείτε.

Η δευτερογενής υπογονιμότητα τις περισσότερες φορές ξαφνιάζει δυσάρεστα τις γυναίκες και τους προκαλεί άγχος που ποτέ δεν είχαν. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, αναζητήστε υποστήριξη από τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας ή έναν ειδικό γιατρό.

πηγή: mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved