Δυσκολίες θηλασμού: Εισέχουσες, επίπεδες, τραυματισμένες θηλές

Οδηγίες αντιμετώπισης: Οι επίπεδες, εισέχουσες και τραυματισμένες θηλές

Δυσκολίες θηλασμού: Εισέχουσες, επίπεδες, τραυματισμένες θηλές
Bigstock

Ο μητρικός θηλασμός είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες και μοναδικές στιγμές μιας γυναίκας. Το μητρικό ένστικτο είναι εκείνο το οποίο αρχικά θα ενεργοποιήσει την όλη διαδικασία όμως χρήσιμο είναι η νέα μητέρα να ενημερωθεί από πριν το πώς θα εδραιώσει και θα συνεχίσει αυτό το δεσμό.

Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιες ανατομικές δυσκολίες οι οποίες όμως με σωστή καθοδήγηση και τεχνική αντιμετωπίζονται. Μία από αυτές είναι οι επίπεδες ή εισέχουσες θηλές.

Επίπεδες και εισέχουσες θηλές

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εισεχουσών θηλών προϋποθέτει την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη προετοιμασία των θηλών κατά τη γαλουχία και τη σωστή τοποθέτηση του βρέφους στον μαστό.

Η προετοιμασία των θηλών γίνεται πριν από την τοποθέτηση του βρέφους στον μαστό και περιλαμβάνει:

  1. Απαλό άγγιγμα ή μασάζ ή τοποθέτηση πάνω από την θηλή κρύου επιθέματος, το οποίο θα τονώσει το στυτικό ιστό.
  2. Ειδικές συσκευές αναρρόφησης όπως είναι το θήλαστρο, που έλκουν την θηλή προς τα έξω.
  3. Ασκήσεις Hoffman: Ασκήσεις των θηλών που φαίνεται να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε μερικές περιπτώσεις, καθώς μπορεί να βοηθήσουν στη λύση των συμφύσεων, που συχνά υπάρχουν στη βάση της θηλής και την κρατούν ανεστραμμένη. Οι ασκήσεις αυτές επιτυγχάνουν την προς τα έξω έλξη της θηλαίας άλω και εφαρμόζονται μετά τον τοκετό.
  4. Βοηθήματα θηλασμού όπως οι ασπίδες θηλής (ψευδοθηλές ή θηλές σιλικόνης). Είναι προστατευτικά καλύμματα των θηλών που μπορεί να είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις επίπεδων ή ανεστραμμένων θηλών, όταν το βρέφος δεν μπορεί να προσκολληθεί απευθείας στο στήθος. Προϋπόθεση, ωστόσο, για τη σωστή χρήση των ασπίδων θηλής είναι η εκπαίδευση της μητέρας για την αποτελεσματική τοποθέτησή τους. Οι θηλές σιλικόνης που είναι πιο λεπτές σε σχέση με το παρελθόν και το ημικυκλικό έλλειμμα στο πάνω μέρος τους, επιτρέπουν τον ερεθισμό της θηλαία άλω από τα χείλη του βρέφους, ενόσω αυτό θηλάζει.
  5. Τρόποι σωστής τοποθέτησης – προσκόλλησης του νεογνού, στον μαστό με επίπεδες θηλές είναι: Το στήθος πρέπει να υποστηρίζεται από το χέρι της μητέρας σε θέση C ή U και η θηλή να συμπιέζεται ως σάντουιτς.

Σε περιπτώσεις όπου το βρέφος δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο μαστό και δεν έχει πιάσει καλά την θηλαία άλω ένα επίσης συχνό θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι οι τραυματισμένες θηλές.

Τραυματισμένες θηλές

Αντιμετωπίζεται με τη διόρθωση της θέσης θηλασμού και της σύλληψης της θηλής.

Οι πληγωμένες θηλές είναι επώδυνες και δεν επιτρέπουν στη μητέρα να συνεχίσει με σχετική ευκολία το έργο της.

Ανακούφιση από τον πόνο και γρηγορότερη επούλωση μπορούν να προσφέρουν:

  1. Άνετα και βαμβακερά ρούχα ή και καθόλου μπλούζα στα μεσοδιαστήματα των θηλασμών.
  2. Χρήση «κοχυλιών» αντί επιθεμάτων στα μεσοδιαστήματα των θηλασμών, σε περίπτωση αυξημένης ροής γάλακτος.
  3. Επάλειψη της θηλής με γάλα στο τέλος κάθε θηλασμού.
  4. Κομπρέσες φυσιολογικού ορού.
  5. Κρέμες που επιταχύνουν την επούλωση π.χ. Λανολίνη.
varthaliti-maia.jpg

Βαρθαλίτη Αθανασία- Χριστίνα

Μαία, απόφοιτη ΤΕΙ Αθηνών με ειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα εργάζεται ως IVF Coordinator στο ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ (https://kapetanakis-center.gr/) και στόχος της είναι η καθοδήγηση , η ενθάρρυνση αλά και η ψυχολογική υποστήριξη των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας ώστε να επίτυχοουν να φέρουν στον κόσμο το παιδάκι τους.

Ωστόσο, εδώ και μία δεκαετία ασχολείται με το κομμάτι της ψυχοπροφυλακτικής και προετοιμασιάς για τον τοκετό.

Τέλος, η αγάπη της για τον αθλητισμό ,την ώθησε να συνδυάσει την κύηση με την εκγύμναση. Τα τελευταία 6 έτη διδάσκει pilates σε εγκυμονούσες .

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved