Η αδελφή μου δυσκολεύτηκε να μείνει έγκυος – Το ίδιο θα συμβεί και σε μένα;

Είναι η υπογονιμότητα κληρονομική; 

Η αδελφή μου δυσκολεύτηκε να μείνει έγκυος – Το ίδιο θα συμβεί και σε μένα;
Bigstock

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν η υπογονιμότητα είναι κληρονομική.

Αν δηλαδή θα δυσκολευτούν να συλλάβουν επειδή η μητέρα τους ή η αδελφή τους αντιμετώπισαν προβλήματα με τη γονιμότητά τους.

Γυναικεία γονιμότητα

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες από τις αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας είναι γενετικά καθορισμένες. Για παράδειγμα, παθήσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα - συμπεριλαμβανομένων των ινομυωμάτων της μήτρας, της ενδομητρίωσης και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών - τείνουν να εμφανίζονται σε οικογένειες. Έτσι, το πρότυπο γονιμότητας στην οικογένειά σας μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε πόσο εύκολα (ή όχι τόσο εύκολα) θα συλλάβετε.

ipogonimotita-kai-stress.jpg

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των ωαρίων με τα οποία γεννηθήκατε, ελέγχεται σχεδόν σίγουρα από τα γονίδιά σας. Παρόλο που οι γυναίκες ξεκινούν τη ζωή τους με περίπου δύο εκατομμύρια ωάρια, αρχίζουν να χάνουν μεγάλες ποσότητες από αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Περίπου 130.000 από τα ωάρια σας πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από την εφηβεία και άλλα 12.000 το χρόνο στη συνέχεια.

Έτσι, αν ξεκινήσετε με λιγότερα αυγά, θα σας τελειώσουν νωρίτερα. Εάν η μητέρα ή η αδερφή σας είχε πρώιμη εμμηνόπαυση, μπορεί να υποδηλώνει ότι εσείς, όπως εκείνες, θα έχετε λιγότερα ωάρια νωρίτερα και όχι αργότερα.

Ωστόσο, ακόμα κι αν ένα πρόσωπο από το στενό σας οικογενειακό περιβάλλον δυσκολεύτηκε να αποκτήσει παιδί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμβεί το ίδιο και σε εσάς.

oothikes-gonimotita.jpg

Έλεγχος γονιμότητας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσα ωάρια σας έχουν απομείνει ( ονομάζεται «απόθεμα ωοθηκών»). Με τον υπέρηχο, μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των ωοθυλακίων που έχετε στην αρχή ενός εμμηνορροϊκού κύκλου για να προβλέψει το απόθεμα των ωοθηκών σας.

Υπάρχουν επίσης εξετάσεις αίματος που μπορεί να είναι χρήσιμες όπως η αντιμμυλλέριος ορμόνη (AMH), που ελέγχει την ποσότητα της ορμόνης anti-mullerian η οποία παράγεται από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών. Μπορεί να ελεγχθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Επίσης η εξέταση της τιμής της Θυλακιοτρόπου ορμόνης. Η FSH είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ώριμων ωαρίων στις ωοθήκες και γίνεται συνήθως την τρίτη ημέρα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved