Πώς το βάρος επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Bigstock

Κι όμως το βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα.

Το σωματικό βάρος φαίνεται ότι παίζει ρόλο στη γονιμότητα της γυναίκας είτε είναι παχύσαρκη είτε πολύ αδύνατη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), πάνω από το 70% των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας λόγω βάρους θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες χωρίς θεραπείες γονιμότητας εάν μπορούσαν να χάσουν ή να πάρουν κιλά.

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Στις παχύσαρκες γυναίκες, η έμμηνος ρύση συχνά είναι ακανόνιστη και μερικές φορές διακόπτεται εντελώς. Ωστόσο στις παχύσαρκες η γονιμότητα συχνά είναι μειωμένη και όταν έχουν φυσιολογικό κύκλο και ωορρηξία ενώ μερικές φορές πάσχουν και από υποκείμενο πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος, όπως κάποια νοσήματα του θυρεοειδή.

Οι ωοθήκες παράγουν την ορμόνη οιστρογόνο, αλλά τα λιποκύτταρα παράγουν επίσης οιστρογόνα. Εάν υπάρχει περίσσεια λιποκυττάρων, το σώμα θα παράγει περίσσεια οιστρογόνων.

Οι θεραπείες γονιμότητας μπορούν να διευκολύνουν την εγκυμοσύνη, αλλά έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης ακόμη και με τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Για αυτόν τον λόγο, οι γυναίκες που έχουν αυξημένο βάρος και θέλουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

Υπάρχουν επίσης αρκετά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής είναι χαμηλότερα στις παχύσαρκες γυναίκες, επειδή είναι μειωμένες οι πιθανότητες εμφύτευσης του εμβρύου και επίτευξης εγκυμοσύνης και αυξημένα τα ποσοστά αποβολής.

Αντίθετα, στις λιποβαρείς γυναίκες δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη μείωση στην επιτυχία της εξωσωματικής.

Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας το χαμηλό σωματικό βάρος;

Το υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας.

Οι λιποβαρείς γυναίκες έχουν λιγότερα λιπώδη κύτταρα. Σε απάντηση, το σώμα τους παράγει λιγότερα οιστρογόνα. Κι όπως η ωορρηξία παρεμποδίζεται από τα υπερβολικά οιστρογόνα, παρεμποδίζεται επίσης από τα πολύ λίγα οιστρογόνα.

Αν ο ΔΜΣ είναι αρκετά χαμηλός κάτω από το φυσιολογικό σας βάρος ( 10% - 15% ), συνήθως επηρεάζεται ο κύκλος περιόδου, με αποτέλεσμα αν είναι άστατος, μικρός σε διάρκεια ή ακόμα και ανύπαρκτος.

Οι θεραπείες γονιμότητας, όπως τα φάρμακα που διεγείρουν την ωορρηξία, είναι συχνά επιτυχείς για τις λιποβαρείς γυναίκες. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία σε μωρά που γεννιούνται από άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος, οι ειδικοί προτείνουν να απευθύνονται οι γυναίκες έγκαιρα στον γυναικολόγο πριν μείνουν έγκυες.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved